Commotie over 'negeren' HOV-advies

HILVERSUM In en buiten de politiek is commotie ontstaan over het 'negeren' van een HOV-advies door het college van burgemeester en wethouder (B&W) van de Commissie Monumenten en Welstand (CMW). B&W zelf menen dat zij afwijken van de verkregen raad. Inmiddels eist de SP door middel van (schriftelijke) artikel 41-vragen opheldering over het collegebesluit.

De Omgevingsvergunning voor het Hilversumse deel van het project HOV in 't Gooi (spoorwegonderdoorgang, fly-over en natuurbrug) lag voor bij de provincie Noord-Holland. Zonder vergunning kan aannemer BAM niet beginnen. Het Hilversumse college moet hierover advies uitbrengen en legt deze zaak dan ook altijd voor bij het onafhankelijke CMW. Dit orgaan kwam echter met een stevig negatief advies. Zo moeten de sociale veiligheid en het uiterlijk van de HOV-projecten beter, in de ogen van dit adviesorgaan.
In de besluitenlijst van vorige week dinsdag is te lezen dat het college het laat aangeleverde advies niet opvolgt. In de uitleg wekken B&W de indruk dat het geen vertraging oplopen van de uitwerking belangrijker is. "Deze beoordeling heeft vertraging opgelopen en nog niet geleid tot een positief advies van de CWM. Daardoor komt de geplande start van de werkzaamheden op 30 maart 2020 in gevaar", geven de collegeleden aan als argumentatie.

3 'Advies stond reeds vast'