Het zeer diverse archief .
Het zeer diverse archief . Foto: Beeld en Geluid

Spullen Mies en Leen 'weer thuis'

HILVERSUM "Wij zijn buitengewoon vereerd dat wij dit prachtige voor de Nederlandse televisiegeschiedenis immens belangrijke werk hier tot in de eeuwigheid mogen bewaren, koesteren en uitdragen. Mies en Leen hebben ongelooflijk veel betekend voor de ontwikkeling van Nederlandse radio en televisie."

Dat zegt een dolblij directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer van Beeld en Geluid over de schenking van het persoonlijk werkarchief van Mies Bouwman en Leen Timp aan het Hilversumse mediamuseum. De kinderen van misschien wel de belangrijkste Nederlandse televisiemakers droegen afgelopen week de spullen over.
Het archief is hiermee voor het eerst toegankelijk voor een breder publiek. Het gaat om onder meer kleding van Mies gedragen tijdens belangrijke mediagebeurtenissen, gewonnen prijzen, fotoboeken en productiepapieren van diverse tv-programma’s en correspondentie van het echtpaar met kijkers.
Ook divers audiovisueel materiaal, zoals 8 mm films, een film-essay gemaakt door Timp in de jaren 50 en diverse radio-uitzendingen van Timp uit de jaren 60 maken deel uit van de schenking. "Wij zijn heel blij dat het archief van onze ouders bij Beeld en Geluid wordt ondergebracht. Nu zijn ze echt weer thuis", aldus dochter Marieke Timp.
Beeld en Geluid mag het archief beschikbaar stellen voor hergebruik door mediaprofessionals. Het wordt daarnaast ook voor onderwijsdoeleinden en onderzoekers toegankelijk gemaakt.
Het publiek kan op zondag 14 juni een kijkje komen nemen bij Beeld en Geluid, waar onderdelen uit het archief worden getoond. Zoon Joost Timp geeft tijdens deze bijeenkomst een toelichting bij de archiefstukken. Hij doet dit in gesprek met Beeld en Geluid-conservator Bas Agterberg.