Binnen Nike werd maandag wel gepoetst.
Binnen Nike werd maandag wel gepoetst. Foto: Bastiaan Miché

Bij Nike lijkt alles rustig, Tergooi heeft 'alle protocollen klaar'

Vervolg van de voorpagina

Van enige paniek is maandagmorgen eigenlijks nauwelijks sprake en mondkapjes lopen ook niet in en rond het Europese hoofdkwartier van Nike op het Hilversumse Arenapark. Maar de deuren blijven potdicht. Het pand, pal achter de atletiekbaan, is deze natte morgen uitgestorven terwijl de hoeveelheid auto's op de parkeerplaatsen verraden dat het binnen de meeste andere kantoorpanden op het Arenapark 'business as usual' lijkt. Ja, enkele medewerkers binnen die andere kantoorpanden hebben het nieuws van Nike ook gehoord. En nee, ze hebben geen commentaar.
Het onderkomen van Nike was begin deze week op slot en grondig gereinigd. Reden was een besmetting van een van de medewerkers met het coronavirus. Deze persoon moet veertien dagen thuis blijven. In het complex zijn trouwens wel mensen - beveiligers en schoonmakers onder andere - aanwezig. Zo is een schoonmaakster in de kantine (zoals ze normaal gesproken waarschijnlijk ook doet) druk doende met het poetsen van de tafels en stoelen. Nog nooit zal zij tijdens haar werk zo vaak zijn gefotografeerd als nu. Verschillende media leggen haar werkzaamheden vast.

Callcenter

Zo rustig als het deze week is rondom het Nikegebouw, zo druk zijn de medewerkers van het regionale GGD-callcenter in Bussum. Al honderden mensen hebben sinds maandag allerlei vragen gesteld via het telefoonnummer 035-6926400. Ook komen er vragen binnen over op welke basisschool de twee kinderen zitten van de inwoner uit Blaricum die met het coronavirus is besmet. Dit zijn leerlingen uit groep 5 en groep 8 van de KBS Bernardus in Blaricum, aldus de GGD. "De kinderen uit het gezin hebben op dit moment geen ziekteverschijnselen en zijn daardoor niet besmettelijk geweest. Hen is wel geadviseerd om uit voorzorg de komende periode thuis te blijven. De directeur van de Bernardus heeft alle ouders en kinderen direct en zorgvuldig geïnformeerd over de situatie."
Overigens zijn er de afgelopen weken meerdere mensen uit deze regio, die de verschijnselen toonden van het virus, getest. Zij bleken niet besmet. Het ging om mensen met de verschijnselen en die ook in het risicogebied waren of contact hadden met mensen die het virus wel hebben.

Tergooi

Hoewel de besmette personen niet in Tergooi verblijven, meldt het ziekenhuis wel voorbereid te zijn op een eventuele opname van besmette patiënten. Patiënten waarvan men vermoedt dat zij het virus hebben opgelopen, worden in strikte isolatie verpleegd om besmetting van anderen te voorkomen. Daarvoor is voldoende capaciteit beschikbaar, staat op de Tergooiwebsite. "We hebben alle protocollen klaar mochten mensen met een verdenking op besmetting zich aandienen."

Meerdere mensen uit deze regio zijn de voorbije weken getest