De studenten waren creatief bezig.
De studenten waren creatief bezig. Foto: Bastiaan Miché

Waardevol lesje sociaal ondernemen op Comenius

HILVERSUM Ondernemen zit in het bloed, zeggen ze weleens. Voor een deel is het te leren. Dat is exact waar de tweedejaars leerlingen van het Comenius College zich de afgelopen periode mee bezig hebben gehouden. Jong geleerd is immers uitgedaan. Volgens economiedocent Handan Cetin zijn de jonge studenten flink creatief geweest.

De basis van het ondernemen is tijdens de module aan bod gekomen. De tieners kregen, verdeeld in meerdere groepjes, kregen een startkapitaal van 50 euro. De opdracht was vervolgens om daar meer van te maken. Zo maakten ze hun eigen producten, waaronder brownies en een crème, en leerden ze inkopen. Uiteindelijk draaide alles om het aan de man krijgen van hun goederen.

De leerlingen hebben zich ingezet voor het goede doel en niet voor de eigen portemonnee. Daardoor is de les ook te vatten onder sociaal ondernemerschap. Voor welk goed doel geld werd opgehaald, was nog geen eenvoudige keuze. De leerlingen twijfelden tussen KWF Kankerbestrijding en Australië; het land dat gebukt ging onder bosbranden. Er is klassikaal over gestemd. De meerderheid heeft besloten de euro's te schenken aan KWF, zo luidt het antwoord van de leerlingen op de vraag van Mariëlle van den Biggelaar, collecteleider van KWF Kankerbestrijding in Hilversum, wat de doorslag heeft gegeven. De Hilversumse nam dinsdag bij de afsluiting van het ondernemersproject een cheque ter waarde van 100 euro in ontvangst.