Het hijsen van de regenboogvlag.
Het hijsen van de regenboogvlag. Foto: Bastiaan Miché

LHBTI-beleid: 'We gaan lekker'

HILVERSUM Het vorig jaar februari aangenomen LHBTI-beleid ligt meer dan op koers. Volgens verantwoordelijk wethouder Karin Walters is 70 procent van de actiepunten al gerealiseerd. "We gaan lekker", is haar enthousiaste reactie.

Dat Hilversum al zo ver is, komt volgens Walters dat er heel concrete punten zijn opgenomen. Er is ontmoeting, zoals één keer in de maand in Filmtheater Hilversum en tweewekelijks in wijkcentrum De Geus. Al is daar de huur opgezegd, omdat daar weinig mensen naar de ontmoetingsmomenten kwamen. De werkgroep Hilversum Inclusief is bezig met nieuwe plannen. Verder somt de wethouder op: het hijsen van de regenboogvlag op Coming Out Day, lesprogramma's aanbieden op basisscholen, het realiseren van een LHBTI-stoplicht bij het station en een regenboogbankje bij wijkcentrum St. Joseph.
Waar Hilversum ook mee verdergaat, is de Rainbow Week. Tussen zaterdag 11 en vrijdag 17 oktober oktober komt er een tweede editie van de evenementenweek, die bedoeld is vóór iedereen en mét iedereen, zoals Walters dat in 2019 omschreef. Zo waren er LHBTI-films te zien in het filmtheater, was er een Rainbowbingo en een Hiphop Pridenight in de Vorstin. Hoogtepunt was de afsluiting van de week met het Hillywood Rainbow Ball. Ruim vierhonderd mensen genoten in het poppodium van optredens van onder meer Diva Mayday, de Gooische zangers, de Zweedse zanegers Loreen en diverse draqqueens.
Walters bevestigt dat de gemeente zich in blijft zetten voor een inclusief Hilversum. Sociale acceptatie, veiligheid en zichtbaarheid van de LHBTI'ers staan hierbij centraal. Zij acht het zeer waarschijnlijk nieuwe actiepunten te benoemen, nu in het eerste jaar van het beleid, dat is vastgesteld voor drie, al zoveel is gerealiseerd.