Bij de metaalafdeling werd van alles in elkaar geknutseld.
Bij de metaalafdeling werd van alles in elkaar geknutseld. Foto: © Bob Awick

Techniek is best cool, zien 1100 Gooise vmbo-scholieren

HILVERSUM Constructie van een brug, ICT, 3D Printing, productietechnologie in de metaal, de techniek van auto’s, laboratoriumtechniek, technische hulpmiddelen in de zorg en het programmeren van robots. Deze en nog veel meer workshops kwamen voorbij tijdens de Techniekdagen voor 1100 vmbo-leerlingen.

Bij Bouwmensen in Bussum gingen de scholieren van de verschillende Gooise scholen actief aan de slag met toepassingen in de techniek. Tijdens een anderhalf uur durend programma maken zij kennis met vier verschillende mogelijkheden van werken in de techniek. Ook konden leerlingen aan de slag met podiumtechniek, is er een escaperoom met opdrachten uit de installatietechniek en kunnen leerlingen een graphics interchange format (gif) maken.
Doel van de techniekdagen is uiteraard om de pakweg 14-jarige scholieren, die op het punt staan een keuze te maken voor hun studierichting, te laten zien dat techniek veel meer is dan alleen hameren en boren. En natuurlijk om ze te verleiden in deze sector aan de slag te gaan.
Vrijdagmorgen, tijdens de laatste dag van de vier dagen durende actie, zijn leerlingen van de St. Aloysius College uit Hilversum aan de beurt. Eén van hen is Ouassima Bankobad. Zij vermaakt zich wel deze ochtend. Met name het maken van foto's en het creatieve knutselwerk waren leuk om te doen, het podiumtechniekgebeuren bevielen minder. "Ik had eigenlijk een heel ander beeld van techniek, had ook niet zo veel zin om hier naartoe te gaan", zegt de scholier. "Maar het is best wel interessant. Of ik hier straks wat mee wil doen? Nou nee, ik zou graag advocaat willen worden."
Bij de 'metaalafdeling' heeft Tristan de Graaf zojuist een klein metalen stoeltje in elkaar geknutseld waarin hij zijn mobiele telefoon kan plaatsen. "Wel grappig, heb ik nog nooit gedaan. Maar ik doe liever iets met ICT."
Halverwege die Techniekdagen namen ruim vijftig mensen uit het technisch onderwijs en bedrijfsleven deel aan een ontbijtbijeenkomst. Samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is de sleutel voor ontwikkeling van sterk technisch onderwijs in de regio, was daarbij de gedachte. Naomi Veldhoven en Christien Kock namen de deelnemers mee in de mogelijkheden van het Beta Challenge programma. In dit programma werken onderwijs en bedrijfsleven samen bij de invulling van de technische praktijkcomponent voor de vmbo theoretische leerweg. Deze technische praktijkcomponent is een verplichting vanuit het ministerie OCW.