De kans is groot dat het distributiecentrum van Hunkemöller Hilversum verlaat.
De kans is groot dat het distributiecentrum van Hunkemöller Hilversum verlaat. Foto: Bastiaan Miché

Eerste bouwprojecten in 1221 staan op stapel: 350 woningen

De eerste bouwprojecten in 1221 dienen zich aan. Het gaat om de ontwikkeling van de sigarenfabriek en het distributiecentrum van Hunkemöller.

HILVERSUM Hoewel de plannen volgens wethouder Floris Voorink nog niet concreet zijn, hebben deze wel 'voldoende body' om daar met elkaar de schouders onder te zetten. Als straks beide plekken zijn (her)ontwikkeld, telt Oost 350 woningen meer. Daarbij is er ook oog voor vergroening - een duidelijke wens van de bewoners.

Op het complex aan de Liebergerweg zijn driehonderd woningen bedacht. Uit navraag blijkt dat er meerdere lagen komen. Daarbij zijn de kaders van de Gebiedsagenda, maximaal 25 meter de hoogte in, leidend. Afgesproken is dat 33 procent van de woningen in de sociale sector vallen, de helft is middelduur en de overige 17 procent hoort de in de categorie duur. Naast nieuwe stulpjes is er ook 4.000 vierkante meter bestemd voor kantoren.

De herontwikkeling biedt direct de mogelijkheid dit gebied een impuls te geven en beter te laten integreren met de omgeving. Daarmee bedoelt de liberaal dat het Hunkemöller-complex nu een afgesloten gebied is met een hek ervoor. "Straks moet dit één gebied worden", geeft hij duidelijk aan.
Voorink benadrukt dat Hunkemöller nog geen nieuwe plek heeft gevonden voor het distributiecentrum, dat in Hilversum midden in een woonwijk ligt. Naar alle waarschijnlijkheid ligt de toekomst van dit centrum niet in Hilversum, aldus de liberaal. Verlies van de werkgelegenheid betreurt hij. Hilversum probeert juist werkgelegenheid te behouden en een aantrekkelijk vestigingsklimaat te creëren. Tegelijkertijd is het distributiecentrum een doorn in het oog voor de omwonenden. Zo is het al meerdere keren gebeurd dat een vrachtwagen in de voortuin stond van de mensen die tegenover het distributiecentrum wonen.
Voor de al jaren leegstaande sigarenfabriek aan de Ampèrestraat is eveneens een nieuwe bestemming gevonden. Naast 1.000 vierkante meter voor bedrijvigheid komen hier 52 zorgwoningen. "Aan deze woningen is in 1221, en eigenlijk in heel Hilversum, behoefte", stelt de wethouder.

Op maandag 30 maart zetten de gemeente en de ontwikkelende partijen hun handtekening onder de twee eerste intentieovereenkomsten. Desgevraagd geeft Voorink aan dat de bewoners van Oost op de hoogte zijn van de plannen. Hij roemt de samenwerking en de bereidheid om mee te denken bij het opstellen van de Gebiedsagenda en weet ook dat er in Oost de nodige argwaan is. Het verwijt dat bewoners mogen schieten op gemaakte plannen in plaats van er vanaf het eerste moment bij betrokken zijn, is nogal vaak hoorbaar in 1221.
"Dit is een mooie mijlpaal", tekent de VVD-wethouder op. "Er is hard gewerkt om tot een Gebiedsagenda voor 1221 te komen. Het is een mooi traject geweest, waarin verschillende partijen, waaronder bewoners en ontwikkelaars de agenda hebben samengesteld met als doel 1221 leuke, bruisender en leefbaarder te maken."