Zorgen over het theater in Gooiland

HILVERSUM Het is mogelijk vanaf het nieuwe theaterseizoen - na de zomer - einde verhaal voor de verschillende voorstellingen in Theater Gooiland. De gemeente Hilversum geeft, zoals was aangekondigd, na een convenant van drie jaar definitief geen subsidie meer aan de commerciële instelling.

Het theater moet daarom de programmering vanaf seizoen 2020/2021 stoppen. Afgelopen week al meldde directeur Lydia Beloe van Gooiland dat het besluit definitief is. Nu komt Gooiland daar in een persverklaring op terug. "We geven de moed echter nog niet helemaal op. Alle impresariaten en producenten hebben we om twee weken uitstel gevraagd om voorstellingen voor theaterseizoen 2020/2021 vast te leggen."

De komende twee weken wil het theater aan burgers, theaterliefhebbers en ondernemers vragen om Gooiland niet op te geven. "Na jarenlang gesloten te zijn geweest, werd Gooiland Theater in 2016 heropend. Dankzij de steun van de gemeente konden we een brede programmering neerzetten, met cabaret-, dans- en toneelvoorstellingen. Ondanks eigen investeringen en een verdubbeling van de bezoekersaantallen (tot 11.000, red.), bleek na drie seizoenen dat het niet mogelijk is om het theater op eigen kracht te laten voortbestaan. Hiervoor is een minimale bijdrage van 50.000 euro nodig. De gemeente heeft echter aangegeven niet langer theater te willen steunen."

Vol enthousiasme

Philip Lamers, eigenaar Gooiland: “Vier jaar geleden hebben we het theater vol enthousiasme geopend. De eerste jaren hadden we nodig om weer bekendheid te krijgen in Hilversum. Inmiddels weten Hilversummers ons goed te vinden en zien we zelfs dat onze aanwezigheid ook voor andere ondernemers gunstig is. We betreuren het enorm dat dit nu verloren dreigt te gaan."

Echt verrassend kan het besluit van de gemeente voor Gooiland niet zijn. De gemeente besloot vorig jaar al na een deal van drie te stoppen met de subsidie. Deze week werd dat echter nog eens bekrachtigd. "Met Gooiland was afgesproken om (bij wijze van afbouw) te onderzoeken of een andere organisatievorm mogelijk zou zijn om theaterprogrammering tot stand te brengen. Gooiland was het eens met de opzet van het onderzoek. Dit onderzoek is afgerond maar heeft niet geleid tot een besluit."