De winnende foto 'Je bent toch niet van suiker'
De winnende foto 'Je bent toch niet van suiker' Foto: Lieve van der Ham

'Producties die bij de professionele wedstrijd niet hadden misstaan'

Vanwege de coronabesmetting ging de uitreiking van de Zilveren Camera Junior in Museum Hilversum zondag niet door. Wel zijn de winnaars bekend gemaakt.

HILVERSUM "De foto gaat over dat steeds meer mensen verslaafd raken aan suiker. Suiker wordt soms vergeleken met cocaïne, opium of nicotine en hierdoor kwam ik op het idee om deze foto te maken. We worden dus allemaal langzaam letterlijk 'van suiker’, omdat we er zoveel van eten."

Dat schrijft de Baarnse Lieve van der Ham over de foto die zij maakte en verstuurde naar de jury van de Zilveren Camera junior 2020. Uiteindelijk vond die jury haar foto de beste van allemaal. "De foto verwarde de jury, is goed gemaakt en heeft een boodschap om minder suikers te gebruiken", is het oordeel. Overigens, het meisje op de foto (het zusje van de fotografe) snuift in werkelijkheid ook suiker en dus geen cocaïne.
De afgelopen periode konden jongeren in twee leeftijdscategorieën (10-13 en 14-18 jaar) inzenden. De oudsten zijn beoordeeld door een volwassen jury, de jury voor de 10- tot en met 13-jarigen bestond uit tien leden van de kindergemeenteraad van Hilversum onder leiding van Kinderburgemeester Lise van der Ploeg. De opdracht was om je eigen dagelijks nieuws te fotograferen en daarbij dicht bij jezelf en je omgeving te blijven. "Dat hadden velen letterlijk opgevat met als resultaat mooie egodocumenten over huisdieren, objecten in de huiselijke omgeving, een interessante serie over verveling, school en weerfoto's", aldus de twee jury's in een gezamenlijk rapport. "Met een foto van uitverkochte handgel kwam de actualiteit heel erg dichtbij. Ook waren er enkele producties die bij de professionele wedstrijd niet hadden misstaan zoals reportages over de klimaatmars en de boerenprotesten."
De uitslagen voor de 10- tot en met 13-jarigen lagen erg dicht bij elkaar. Bij de enkele ingezonden foto's werd met minimaal verschil de wedstrijd gewonnen door Anna de Koning (11) uit Baarn, met haar werk Het zachte weer. De jury zag hierin de pure schoonheid van een plasticsoep-vrije wereld die we misschien niet meer zullen kennen in de nabije toekomst. Ook de series waren goed vertegenwoordigd. Hier werd uiteindelijk afgetekend Donne van Alkemade (13) uit Hilversum de winnaar met een volwassen serie macro-fotografie die een heel eigen sfeer creëerde.
Lieve van der Ham won dus bij de oudere leeftijdscategorie, voor Emilie van Eps uit Hilversum met zijn foto van de klimaatstaking. De eerste prijs voor de serie in deze categorie gaat naar Boerenprotest van Pascal Kerpel (17) uit Puttershoek. "Een mooie, complete en overtuigende serie over een actueel onderwerp", aldus de jury in het rapport. "Een serie die qua vorm en inhoud bij de volwassen editie van de Zilveren Camera niet zou misstaan."
Nieuw is de prijs ‘Junior Fototalent Hilversum’. De jury beoordeelde hiervoor alle inzendingen van jongeren die in Hilversum wonen of hier naar school gaan. De winnende serie gaat over verveling en is gemaakt door Priscillia Oniyke (13). "Goed en verrassend gefotografeerd", is het eindoordeel.

De tweede beste foto. Van de klimaatstaking
Een van de foto's uit de winnende serie.