Tot in de Kampstraat stonden de mensen in de rij voor De Leeuw afgelopen zondag.
Tot in de Kampstraat stonden de mensen in de rij voor De Leeuw afgelopen zondag. Foto: Bastiaan Miché

'Ik denk dat ze zich wezenloos zijn geschrokken'

Zondag was het even snel wiet hamsteren. Maandag bleek dat helemaal niet nodig te zijn geweest. De shops mogen toch openblijven.

HILVERSUM Binnen 24 uur kregen de coffeeshophouders eerst te horen dat ze hun zaken moesten sluiten én vervolgens dat de deuren - weliswaar met de nodige restricties - weer open mochten. Van berusting naar blijdschap in een etmaal. Toch geen weken van helemaal geen inkomsten. Dat het besluit zo snel is omgedraaid, komt waarschijnlijk door het illegale dealen op straat en via internet. "Ik denk dat ze zich wezenloos zijn geschrokken."

Dat meldt André Schreuders, eigenaar van Koffieshop De Leeuw aan de Leeuwenstraat en spreekbuis namens de shophouders in Hilversum. Maar de heroverweging had hij zelf niet zien aankomen, zo geeft hij eerlijk toe. De ondernemer vermoedt dat er snel geschakeld is nadat duidelijk werd dat straatdealers het gat in de markt razendsnel opvulden.

Al snel na de mededeling zondag vanuit Den Haag dat ook de coffeeshops tot en met maandag 6 april dicht moesten, was duidelijk dat anderen brood zagen in de 'tijdelijke dood' van de shophouders. Prijslijsten en kaarten werden uitgedeeld of waren te vinden op het internet. "Echt, ongelooflijk", zegt Schreuders. Op maandag zei hij tegen deze krant dat het aan de politie was om hierop te handhaven, want het was het al snel duidelijk dat het illegale circuit op de wekenlange sluiting van de shops zou gaan inspelen.

Dat is wel gebleken. Volgens Schreuders zijn er in de korte periode dat de shops dicht waren in Utrecht tientallen straatdealers in de kraag gevat. Uit navraag bij de politie Midden-Nederland leert dat dit niet opgaat voor Hilversum. Daar zijn geen incidenten of arrestaties geweest, laat een zegsvrouw desgevraagd weten.
Softdrugs zijn dus weer gewoon op de vertrouwde adressen te verkrijgen in Hilversum. Zondag ontstond er aan het einde van de middag een ware run op wiet en hasj toen het kabinet de strengere corona-maatregelen bekend maakte. Op televisie en op social media was in het hele land te zien dat velen nog snel hun voorraad softdrugs wilden aanvullen. Ook in Hilversum, onder meer op de Schapenkamp, Koninginneweg, Kleine Drift en Leeuwenstraat, stonden lange rijen voor de shops. "Toen dat bericht kwam en de maatregelen zo rigoureus waren, zag ik het al aankomen", gaf Schreuders gisteren al aan tegenover deze krant. De rij voor De Leeuw ging de hoek om; de Kampstraat in. Schreuders zegt dat het bij alle shops enorm druk was. Zelf maakte hij snel een rondje en zag dat het overal 'hetzelfde verhaal'was.

Schreuders heeft diverse voorzorgsmaatregelen genomen. Zo staat zijn personeel nu achter glas, worden klanten verzocht te pinnen en staat er een portier voor deur. Immers, het beleid is nu: één klant eruit, één erin. "En uiteraard wassen de medewerkers steeds hun handen. De veiligheid van mijn klanten én mijn personeel staat natuurlijk voorop", besluit hij.