De gulle gevers spelen een potje tegen de ontvangers.
De gulle gevers spelen een potje tegen de ontvangers. Foto: © Foto Miché

Perfect getimed cadeau van voetbalstichting voor ACIC

HILVERSUM Net onthuld en direct maken de kinderen van het Autisme Centrum In Contact (ACIC) gebruik van hun nieuwe cadeau: een spiksplinternieuwe tafelvoetbaltafel. Volledig in hun eigen wereld spelen ze het spel. Hun wens is uitgekomen, het centrum kan voor iets sparen dankzij de gift van Stichting Mens, Zorg, Sport (MZS).

Het is vrijdag even voor 10.00 uur in het pand van ACIC in het Loosdrechtse Bos. Terwijl de kinderen in de kamer ernaast tafeltennissen of in de andere kamers bezig zijn, zetten de vrijwilligers van Stichting MZS nog even snel de puntjes op de i op hun gift. Gedecideerd zijn ze aan het sleutelen. Opnieuw laat de stichting, die bekend is geworden van de benefietduels van het Hilversumse voetbal (de volgende is op woensdag 20 mei bij Victoria), een wens in vervulling gaan bij een instituut. Vanaf nu kunnen de kinderen van het centrum potjes tafelvoetballen. Een mooi, nieuw exemplaar staat nu in een ruimte achterin het gebouw.

Audrey Maeder, die samen met haar man Philip tien jaar terug ACIC begon omdat hun zoon met veel talent nergens paste, zegt dat de timing perfect was. Dit gebouw, een van de vier in het Loosdrechtse Bos, was juist opgeknapt toen MZS op de lijn kwam. Zoals eerder bijvoorbeeld bij De Kleine Prins al gebeurde, kwam ook hier de vraag wat de stichting zou kunnen betekenen voor het centrum. Het antwoord luidde dat de jongeren graag wilden tafelvoetballen. "Nu hoefden wij daar niet voor te sparen", geeft de oprichtster aan.

ACIC is op 1 november 2010 opgericht door Philip en Audrey Maeder, beiden therapeut. Het centrum begon klein met twee leerlingen, waaronder de zoon van de oprichters. Inmiddels zit het centrum al negen jaar in het Loosdrechtse Bos en werkt het ACIC momenteel samen met tachtig gezinnen. Zij helpen kinderen met autisme, die behoefte hebben aan leer- en overbruggingsfase naar (speciaal) onderwijs. Tegelijkertijd biedt het centrum begeleiding aan kinderen die individuele of intensieve begeleiding nodig hebben omdat zij zich met moeite staande kunnen houden in het prikkelrijke (speciale) onderwijs.

Simon Arp van MZS vertelt dat iemand uit het netwerk van de stichting ACIC heeft aangedragen. Naast een mooie tafel is gezorgd voor goede matten in de gymzaal. Daar ligt nu een harde vloer. Straks, want de matten moeten nog geleverd worden, moet terechtkomen op de vloer geen zeer meer doen. Daarbij blijft het niet, want net zoals bij De Kleine Prins, verzorgt MZS nog een voetbalclinic voor de kinderen.

Dik na 10.00 uur is het cadeau ingepakt, want een officiële onthulling hoort erbij. De eer is aan de zoon van het Hilversumse echtpaar. Op de achtergrond kijken andere kinderen toe. Het duurt niet lang voordat de bal rolt in de bak. Met veel plezier en enthousiasme tafelvoetballen de kinderen. Dat zorgt voor een glimlach bij de begeleiders en de mensen van MZS. "Ik vind dat zo leuk, hé", aldus een stralende vrijwilliger van de stichting terwijl hij naar de spelende kinderen kijkt.