Medewerkers van het vogelhospitaal kunnen weer doen wat zij maanden niet meer konden.
Medewerkers van het vogelhospitaal kunnen weer doen wat zij maanden niet meer konden. Foto: © Bob Awick

Vogelhospitaal Naarden wel weer open

Na drie spannende en zware maanden, waarbij een opnamestop noodzakelijk was, is het Vogelhospitaal in Naarden weer open. Maar zorgen zijn er nog wel

NAARDEN Het zou een feestelijke bijeenkomst worden met wethouder Barbara Boudewijnse die de eerste vogel zou brengen. Maar vanwege alle corona-perikelen ging dat feest niet door. Het mag de pret echter bij de medewerkers van Vogelhospitaal Naarden niet drukken.

Door een veranderde werkwijze zijn alle gewonde, zieke of verweesde vogels weer welkom in het hospitaal aan de Burgemeester Jur. Visserlaan. Tot opluchting van het bestuur en medewerkers. Beheerder Erik Bruinning is in een opperbeste stemming. Zijn mensen kunnen weer aan de slag en vogels kunnen weer geholpen worden. “Het was zwaar de afgelopen maanden in ons lege hospitaal. Elke keer sloeg de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) onze hoop weer de grond in, maar we zijn altijd strijdbaar gebleven. Dat loont nu”.

Het hospitaal sloot eind vorig jaar de deuren, nadat de NVWA enkele overtredingen constateerde. Zo werden er onder meer medicijnen gegeven die alleen een dierenarts mag geven. De medicatie werd daarom in beslag genomen en de medewerkers mochten geen gewonde vogels meer behandelen.
In de maanden van sluiting hebben medewerkers en vrijwilligers van het Vogelhospitaal niet stilgezeten. Zo zijn Bruinning en het bestuur al sinds het eerste begin druk in overleg met de gemeentes uit het verzorgingsgebied, met name het Gooi en Almere, en met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) over oplossingen van de problematiek waar wildopvangorganisaties continu tegenaan lopen. “Wij pleiten, samen met veel andere wildopvangorganisaties, voor aanpassingen van de regels aan de werkbare realiteit en het ontwikkelen van een cursus voor medewerkers van opvanglocaties, zodat zij net als bijvoorbeeld veehouders diagnoses mogen stellen en dieren medicijnen mogen toedienen, zonder dat daar direct een dierenarts bij betrokken hoeft te worden”, aldus Bruinning.
Deze ontwikkeling is echt noodzakelijk, omdat dierenartsen geen capaciteit hebben om elk dier te controleren en te behandelen, en opvangcentra geen geld. De situatie bij Vogelhospitaal Naarden heeft de gebrekkige regelgeving en mogelijkheden op de kaart gezet. “Een geluk bij een ongeluk”, aldus Bruinning.
De nieuwe werkwijze is niet ideaal, maar voor het moment wel werkbaar. Mogelijk maakt nieuwe regelgeving het werk in de toekomst makkelijker, maar dat is nog even wachten.
Echter langer wachten was geen optie. Het hospitaal wordt de laatste weken alweer overspoeld met telefoontjes van mensen die dieren in nood vinden. De winter was zacht, en de lente is aangebroken. De collega’s in bijvoorbeeld Amsterdam of Soest hebben ook een grens aan hun capaciteit, vooral nu het broedseizoen en dus het hoogseizoen voor de deur staat.
Bovendien heeft de sluiting het hospitaal ook financieel een mokerslag toegebracht. “Als we geen vogels opvangen, hebben we ook geen inkomsten van gemeenten. Donaties, giften; alles valt stil. De sluiting had niet veel langer moeten duren, want dan redden we het gewoon niet”, aldus Tegelberg. De nieuwe werkwijze loopt ook aardig in de papieren, doordat een dierenarts veel vaker geconsulteerd moet worden. Daarom is het Vogelhospitaal Naarden dringend op zoek naar nieuwe donateurs, sponsoren en (eenmalige) giften.