Twee armlengtes is circa anderhalve meter afstand, moeilijker is het niet.
Twee armlengtes is circa anderhalve meter afstand, moeilijker is het niet. Foto Bob Awick

Houd anderhalve meter afstand, wat betekent dat in de praktijk?

HILVERSUM De verscherpte oproep van minister-president Rutte was maandagavond zo helder als glas: hou minimaal 1,5 meter afstand van anderen om verspreiding van het coronavirus te beperken. Ook op visite, ook bij het boodschappen doen. Wat betekent dit in de praktijk?

Hier het antwoord op die vraag, overgenomen van de website van de Rijksoverheid.

Dagelijks leven

Blijf zo veel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal drie mensen op bezoek en hou ook dan afstand tot elkaar.

Op bezoek

Een kopje koffie bij je vriend(in)? Dat kan. Maar ga zo min mogelijk op bezoek bij ouderen en mensen met verminderde weerstand. Zij vormen een risicogroep. Zoek op andere manieren contact, zoals (video)bellen, een kaartje of een berichtje. Ben je 70-plusser of heb je een verminderde weerstand? Beperk je fysieke sociale contacten dan zo veel mogelijk.

Zoek liever op andere manieren contact, zoals telefonisch

Verjaardag

Je verjaardag of een ander feestje vieren? In praktijk zal het niet lukken om binnen een groep voldoende afstand tot elkaar te bewaren, dus het advies is om het vieren van feestjes voorlopig uit te stellen.

Levensbehoeften

Boodschappen doen? Dat kan, de supermarkten zijn open, maar vermijd drukte en houd 1,5 meter afstand tot andere mensen. Eten bestellen? Ook dat is mogelijk. De bezorgdienst zal het eten contactloos aan huis bezorgen. Eten afhalen in een afhaalrestaurant of snackbar? Dat kan, als je drukte uit de weg gaat en zorgt dat je niet met andere mensen dicht op elkaar staat.

Winkels, kapper, fysio

Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid. Voor kappers, schoonheidsspecialisten en anderen in 'contactberoepen' op het gebied van uiterlijke verzorging geldt tot 6 april dat zij helaas hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zo veel mogelijk via beeldbellen.

Kinderen

Kinderen kunnen buitenspelen, maar vermijd grote groepen. Houd in groepen van buĂ­ten je gezin 1,5 meter afstand.

Maatregelen kunnen wijzigen, kijk voor de actuele informatie op rijksoverheid.nl en rivm.nl.