Ook in Hilversum doen veel mensen een boodschap voor een ander die de deur niet meer uit kan.
Ook in Hilversum doen veel mensen een boodschap voor een ander die de deur niet meer uit kan. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

'Stroom van vriendelijkheid en hartelijkheid is losgekomen'

Velen zetten zich in voor de mensen die het nu moeilijk hebben. Present werkt nu samen met Versa Welzijn Vrijwillige Thuishulp om helpers te verbinden met hulpbehoevenden.

HILVERSUM Een boodschap doen voor een ander, kinderen van een ander opvangen, ze helpen bij het huiswerk of de hond van de buren uitlaten. Even iets voor een ander doen die niet meer naar buiten kan in deze coronacrisistijd. Stichting Present Hilversum merkt dat er genoeg Hilversummers zijn die iets willen betekenen voor een kwetsbare plaatsgenoot, maar de hulpvraag blijft (nog) achter.

Stichting Present Hilversum is een professionele organisatie en een van de platformen waar vrijwilligers én hulpbehoevenden terechtkomen in deze tijden van de coronacrisis. Sinds de uitbraak van het virus, maar zeker na de oproep van toen nog minister Bruno Bruins van donderdag 12 maart, zitten veel mensen thuis. Present, normaliter al hulpmakelaar, heeft de handen ineengeslagen met Versa Welzijn Vrijwillige Thuishulp om met elkaar vraag en aanbod bijeen te brengen.

"Sinds Nederland aan de ene kant is stilgezet, is er aan de andere kant een stroom van vriendelijkheid en hartelijkheid ten opzichte van elkaar losgekomen", merkt Carine Heinhuis op, coördinator Stichting Present Hilversum. "Ook in Hilversum. Mensen doen boodschappen of halen medicijnen voor elkaar, brengen elkaar een pannetje warm eten, doen een kaartje door de bus dat er aan ze wordt gedacht."

Applaus

Daarnaast zijn er dagelijks initiatieven om de mensen die het zwaar hebben een hart onder de riem te steken. Dat varieert van het doneren van bakken met bloemen en spontane buitenconcerten bij verzorgingshuizen tot aan het versturen van digitale kaarten en applaus voor al het zorgpersoneel dat zich in deze tijden uit de naad werkt. "Een klein gebaar kan heel troostend zijn", merkt Heinhuis op over alle vormen van hartelijkheid.

De bereidheid om te willen helpen is groot. Al snel hebben veel Hilversummers zich aangemeld bij Present. De teller staat nu op 72. "Er is veel aanbod van vrijwilligers. We merken wel verlegenheid wat betreft de hulpvragen", constateert de coördinator. Op social media ziet ze voorzichtig dat de vraag om hulp loskomt. Hoewel daar sowieso schroom voor is, realiseert zij zich ook dat we nog maar net in deze crisis zitten. Dat betekent dat ouderen bijvoorbeeld best nog een voorraad hebben thuis. Als straks de reserves in zicht komen, dan zal dat leiden tot meer vraag en dan kunnen de vrijwilligers of de professionals van de stichting de helpende hand bieden.

Veel aanbod van vrijwilligers, hulpvraag blijft nog achter

Omslag

Van de week kwam er een duidelijke hulpvraag van Kwintes. Het bed van een Hilversumse moest snel verschoond worden door een professional. Dat heeft Present binnen het netwerk rap geregeld. Acute hulp bieden is nieuw voor de stichting. In normale tijden duurt het door een goed voorbereidingsproces aanzienlijk langer om een match te vinden met hulpbehoevende en hulpgever. Het snellere handelen is de grootste omslag geweest voor de medewerkers van de stichting.
Heinhuis erkent dat Present zeker niet de enige is die in de bres is gesprongen. In Hilversum zijn veel grote en kleine initiatieven ontstaan om mensen die het nu moeilijk hebben en/of kwetsbaar zijn te helpen waar het kan. Zo is er de Corona hulpgroep, Hulp in Hilversum-Noordwest en de Hulpactie Al Amal en nog vele particuliere initiatieven. Doordat er een breed aanbod aan hulpverleners is, kan het ook zijn dat veel praktische en kleine zaken elders zijn opgevangen.
"Het kan ook heel goed zijn dat de hulpvraag in de straat is opgelost", meldt de coördinator. "Onze taak is om te verbinden en dat zullen we blijven doen zolang het nodig is, ook in deze crisistijd. We blijven paraat staan om te helpen en zaken op te lossen. Daarbij is het belangrijk dat beide partijen zich veilig voelen bij elkaar", luidt haar uitleg.
De vraag is of dit omkijken naar een ander, de snel ontstane cohesie, Heinhuis verbaast, aangezien dit ook een sterk geïndividualiseerde samenleving is. "Ik denk dat het gevoel altijd wel in mensen zit, maar dat we het niet altijd weten te vinden. Na de coronacrisis hoop ik dat het gevoel blijft", aldus de coördinator.

In contact

"Wij zijn opgericht om te verbinden: mensen die zich goed redden in contact brengen met mensen die het minder goed hebben. Dat is niet zo vanzelfsprekend, want mensen die zich goed redden, gaan vaak om met dezelfde groep en hetzelfde geldt voor mensen die zich minder goed redden. Dat zijn twee verschillende werelden, waardoor de één ook niet van de ander af weet. Nu zie je dat deze twee groepen met elkaar in verbinding staan en hopelijk kunnen wij daar in blijven helpen", luidt haar vervolgantwoord.

Wie wil helpen of een hulpvraag heeft, kan een kijkje nemen op www.stichtingpresent/hilversum/coronahulp. Daar is het overzicht van de initiatieven te vinden.