De oproep om afstand te houden.
De oproep om afstand te houden. Foto: Bastiaan Miché

Natuurclubs: 'Kwartje is gevallen'

HILVERSUM De verschillende natuurgebieden in 't Gooi trokken het afgelopen weekend aanmerkelijk minder bezoekers dan een week eerder. Het Goois Natuurreservaat en Natuurmonumenten zijn daarom content. "Het kwartje is gevallen", zegt woordvoerder Ines van Hees van het GNR.

Want vorig weekend - eigenlijk het eerste mooie lenteweekend dit jaar - was het op de verschillende mooie plekjes in deze regio een behoorlijke puinzooi. Verschillende gemeenten en natuurorganisaties riepen daarom inwoners op drukke plekken te mijden en op rustige tijdstippen met maximaal twee personen (gezinnen uitgezonderd) te komen. En iedere keer was het verzoek: houd afstand.

En dat hebben de inwoners gedaan, zegt de GNR-zegsvrouw. Druk was het op sommige momenten afgelopen weekend nog wel op de Hoorneboegse heide en bij de Tafelberg, maar mensen - aldus Van Hees - realiseren zich goed dat ze op elkaar moeten letten. "We zijn wel tevreden over afgelopen weekend, maar het blijft spannend. Zondag was het natuurlijk wel een stuk frisser en juist komend weekend wordt weer mooier weer verwacht. En het is ook fijn om naar buiten te gaan. Wat wel opviel was dat er ook op de parkeerplaatsen meer afstand werd gehouden."
In tegenstelling tot andere plekken waren de Gooise natuurgebieden afgelopen weekend gewoon open. Er zijn ook geen boetes uitgedeeld aan mensen die te dicht op elkaar zouden staan. Wel zijn er verschillende overtredingen geconstateerd, vertelt boswachter Anne Slump van Natuurmonumenten. Wat opviel was dat veel mensen die nu de natuur opzoeken normaliter elders te vinden zijn. "Ze zijn minder bekend met de regels", zegt Slump. "Wel hield iedereen goed afstand."