Ook voor de centrumondernemers zijn het zware tijden. Veel winkels zijn dicht.
Ook voor de centrumondernemers zijn het zware tijden. Veel winkels zijn dicht. Foto: Bastiaan Miché

Steun voor ondernemers en organisaties in crisistijd

Met enkele maatregelen hoopt het college van burgemeester en wethouders de lokale economie op gang te houden en daarmee banen te beschermen.

HILVERSUM "Het is ontzettend lastig om in te schatten hoeveel geld het gaat kosten", vertelt wethouder Arno Scheepers van Economische Zaken over de serie maatregelen die het college van burgemeester en wethouders dinsdag bekend heeft gemaakt. "Er is een boel financiële onzekerheid."

Maar in de derde week van de 'intelligente lockdown', zoals hij verwoordt, ziet ook hij dat het voor onder andere instellingen en ondernemers spannende tijden zijn. "De gemeente had al meteen maatregelen ingevoerd om het ondernemers makkelijker te maken. Zo hebben we er al voor gezorgd dat facturen op tijd worden betaald, tonen we coulance aan crediteuren van de gemeente en roepen we inwoners op om lokaal in te kopen. Met deze maatregelen gaan we een stap verder."

Zo past Hilversum de inning van de lokale belastingen (woonlasten) zoals de ozb (onroerendzaakbelastingen) tot 1 juli aan. Er worden dan geen aanmaningen of postdwangbevelen verstuurd en deurwaarders blijven thuis. Op verzoek worden versoepelde betalingsregelingen getroffen.
Daarnaast komt er een voorstel aan de gemeenteraad voor verlaging van de precariobelasting die winkeliers en horeca-ondernemers normaliter betalen voor terrassen en uitstallingen. Ook wil Hilversum als verhuurder - de gemeente bezit 250 panden - coulant omgaan met huurbetalingen door betalingsregelingen te treffen en indien nodig uitstel van betaling te verlenen. Het gaat dan onder meer om Museum Hilversum, de verschillende wijkcentra en ook Podium de Vorstin. Scheepers doet daarbij een dringend beroep op vastgoedeigenaren om dit voorbeeld te volgen.
En om bezoek te spreiden mogen supermarkten tijdelijk ook op zondag tussen 9.00 en 12.00 uur open. Daarnaast wil Hilversum soepel omgaan met venstertijden en laad- en lostijden. Natuurlijk is ook de mediasector in deze periode van vitaal belang, benadrukt de gemeente en bepalend voor de identiteit van Hilversum. De belangen daarvan zullen onder de aandacht worden gebracht van Den Haag.

Ook is er het besef dat ondernemersorganisaties en gebiedsorganisaties hun jaarplannen veelal niet volledig kunnen waarmaken. Besproken wordt welke activiteiten wel ondernomen kunnen worden. "Wat je nu ook ziet is dat er mooie initiatieven ontstaan. Onder meer ondernemers die creatieve bezorgdiensten opzetten en Hilversum Marketing dat allerlei initiatieven bundelt", zegt Scheepers. "Dat willen we graag met subsidies ondersteunen."
Tot slot is er goed nieuws voor de ondernemers in het centrum en op de Gijsbrecht, verenigd in respectievelijk het Stadsfonds en de BIZ Gijsbrecht, waardoor er tal van activiteiten plaatsvinden en er reuring is. De gemeente beseft dat door teruglopende inkomsten er ook minder geld komt in die fondsen. Daarom stelt Hilversum zich garant voor het budget in 2020.