Oproep tot steun voor lokale kranten.
Oproep tot steun voor lokale kranten. Foto: Enter Media

SP pleit voor snelle oprichting lokaal mediafonds

HILVERSUM Nu de nood hoog is, is het tijd voor een lokaal mediafonds. SP Hilversum doet een beroep op burgemeester Pieter Broertjes en de vier Hilversumse wethouders om zich maximaal in te spannen voor het behoud van lokale en regionale media.

Wat de socialisten betreft, moet het Hilversumse college optrekken met de collega's uit de andere regiogemeenten om een lokaal mediafonds op te zetten of het treffen van noodmaatregelen en bij het Rijk meer maatregelen bepleiten. "Als mediabedrijven steun vragen moeten zij natuurlijk wel zorgen dat, naast de medewerkers met een contract, ook de vele freelancers aan het werk blijven", schrijft de SP.

Daarmee doet Hilversum wat de gemeente al een tijd wil, menen de socialisten. Het idee van een lokaal mediafonds bestaat al even in de mediastad. Twee jaar terug sprak ook de provincie Noord-Holland al eens over een dergelijk fonds, omdat lokale en regionale kranten het moeilijk hebben. "Onze eigen burgemeester riep in oktober 2018 tijdens een rondetafelgesprek over het opzetten van een regionaal stimuleringsfonds: niks doen is geen optie. En toenmalig commissaris van de Koning Johan Remkes was welwillend om iets te betekenen. Inmiddels is het 2020 en hebben we te maken met de coronacrisis, waardoor de boel nog verder in elkaar is gezakt", is verder te lezen.

In Hilversum is een mediafonds. Het gaat om Ziggo-gelden. Dit potje is bestemd voor media die op innovatieve wijze aan de slag willen gaan en daarvoor bij de gemeente kunnen aankloppen. Vooralsnog is die pot van 375.000 euro onberoerd gelaten. Sinds het nieuws van vorige week en de zorgen erover wordt er met regelmaat naar dit fonds gewezen.

Vorige week werd duidelijk dat de weekbladen in Nederland in zwaar weer zitten vanwege de hard teruglopende advertentie-inkomsten in deze coronatijden. De NOS besteedde daar aandacht aan en Enter Media-directeur Adri de Bruijn, onder meer uitgever van Gooi en Eembode, sprak op de landelijke radio dat de problemen momenteel groot zijn. Ook Thomas Bruning, voorzitter van journalistenvakbond NVJ, heeft zijn zorgen uitgesproken en deed tijdens het NOS Radio 1 Journaal een oproep aan de overheid: kom met een noodpakket voor media.

Na de berichtgeving op de website van de NOS 'Lokale en regionale kranten zoeken steun om coronacrisis te overleven' en de verhalen van Bruning en De Bruijn zijn er vragen gesteld door de Tweede Kamerfracties van CDA, ChristenUnie, D66 en VVD. De SP stelde eveneens vragen hierover aan minister Arie Slob van Media.

"Onafhankelijke en kritische pers is een absolute meerwaarde voor de democratie", stelt de SP. "De lokale en regionale media zijn de waakhond die de politiek kritisch volgt, maar ook het kleine nieuws brengt, lief en leed. Zij publiceren wat er in het dorp te doen is, maar ook bevatten huis-aan-huisbladen de gemeentepagina. Daarmee zijn ze van essentieel belang voor de gemeente."