Sander en Caroline doe hun bruidskus met mondkapje op.
Sander en Caroline doe hun bruidskus met mondkapje op. Foto: Jean-Luc Sleijpen

Trouwen in coronatijd: bruidskus met mondkapje op

HILVERSUM Een bijzondere plechtigheid, zo is de bruiloft van Sander Sleijpen en Caroline Snoek wel te noemen. Het Zeeuwse stel gaf elkaar vorige week dinsdag het jawoord onder aparte omstandigheden in Hilversum, waar het kersverse paar sinds kort woont.

In groepjes van twee richting het raadhuis, stoelen die twee meter uit elkaar stonden en een bruidskus met een mondkapje op. En ook geen trouwfeest en huwelijksreis. "We hebben even getwijfeld of het door moest gaan, ook omdat onze oma's er niet bij konden zijn, maar we keken erg uit naar deze datum van 31 maart. Dat vonden we een mooie dag", vertelt Sleijpen. "De mondkapjes symboliseren de bijzondere tijd waarin we zijn getrouwd. En wanneer moet je anders trouwen. Het kan nog een hele tijd duren voordat de coronamaatregelen worden versoepeld."

Geen verrassing

Dat het huwelijk eraan zat te komen, was voor de familie geen verrassing. Sleijpen, geboren in Oost-Souburg, en Snoek, grootgebracht in Vlissingen, kennen elkaar al sinds de middelbare school toen ze veertien jaar oud waren. Op hun achttiende, in 2008, kwam het tot een relatie. Op hun dertigste wilden ze samen in het huwelijksbootje stappen, zo besloten ze vorig jaar.

Dat gebeurde in het dorp waar ze sinds kort wonen, in het bijzijn van de familie uit Zeeland, die ook voor de mondkapjes had gezorgd. "Het was een bijzondere dag", vertelt Sleijpen. "We hadden mooi weer in elk geval. Er mochten maar negen mensen bij de ceremonie aanwezig zijn: de ouders en de getuigen. Maar we hebben nog wel gezellig met z'n allen gegeten. En nee, eerlijk gezegd ging het afstand bewaren niet altijd even goed."

Het grote huwelijksfeest is overigens wel uitgesteld. "En ook de huwelijksreis, we willen naar Nieuw-Zeeland, kan nu helaas niet doorgaan. Gelukkig hadden we die nog niet geboekt", lacht Sleijpen. Hij en zijn kersverse echtgenote verhuisden vorig jaar naar Hilversum nadat zij tijdens hun studie in Amsterdam woonden. "Maar daar is het heel moeilijk om een woning te vinden. En in Hilversum wonen goede vrienden van ons. Hilversum heeft alles. Het is een dorp, maar je hebt er wel alles. En je bent ook zo weer in Amsterdam."

'Er mochten maar negen mensen bij de ceremonie aanwezig zijn'

Even wennen

Het leven als getrouwd man - ook al is het pas een week - bevalt Sleijpen prima. "Alleen de ring is even wennen. Maar ja, we zijn al zo lang bij elkaar. Het moest er een keer van komen. Verder is er niet veel veranderd, al voelt het toch wel heel bijzonder dat we deze stap hebben gezet."