'Laten zien dat we dé mediastad zijn'

Vervolg van de voorpagina

Binnen twee weken is het lokale mediafonds opgetuigd. Scheepers zegt dat er door de ambtenaren keihard gewerkt is om dit mogelijk te maken en dat burgemeester Pieter Broertjes zich met veel toewijding heeft ingezet voor de komst van financiële steun aan de professionele lokale media. “Met een ondersteuningsregeling voor de lokale media loopt Hilversum voorop in Nederland. Zo houden we de lokale nieuwsvoorziening in stand tijdens en na deze crisis", zijn de woorden van de burgervader.

Dat Hilversum de eigen media steunt, is ook niet gek, zo vermeldt de VVD-wethouder. Hilversum is immers dé mediastad van Nederland. Dus is zijn stelling: dan moet je ook waarmaken wat je zegt. Ofwel: laten zien dat je de mediastad bent en daarmee tevens aanhaalt welke waarde de lokale media hebben voor de samenleving. De hulp is bedoeld voor mediabedrijven die nu de inkomsten enorm zien dalen vanwege de afname van advertenties, maar ook om ze te helpen in het post-coronatijdperk. "Het is belangrijk dat we de Hilversumse infrastructuur in stand houden", aldus de liberaal.

Kamervragen

Hulp is hard nodig. Dat gaf Enter Media-directeur Adri de Bruijn eind maart al aan. De uitgever van onder meer Gooi en Eembode zei toen dat de problemen groot zijn bij de wekelijkse nieuwsbladen. Op de landelijke radio gaf hij aan dat er sprake is van een heftige daling van de advertentie-opdrachten: van 30 tot wel 65 procent. De geluiden uit de branche en ook de roep om hulp vanuit de NVJ, de vakbond voor journalisten, hebben geleid tot Kamervragen en op lokaal niveau tot een lobby én een oproep om de lokale media zo snel en goed mogelijk te steunen.

Overigens heeft de Hilversumse steunregeling nog een ander doel. Dat is namelijk het stimuleren van nieuwe initiatieven, zoals dat van origine altijd het streven is geweest van de politiek. De regeling bestaat uit twee componenten, zoals Scheepers zegt. De voorwaarde die hieraan vastzit is dat het moet gaan om projecten die de Hilversumse gemeenschap helpen de gevolgen van de coronacrisis te beperken. Als voorbeelden geeft de gemeente zelf de inzet van media, specifiek om bewoners, bedrijven en organisaties te verbinden, waardoor de saamhorigheid vergroot wordt en ideeën en informatie gedeeld worden.