Voorrangsplein als optie voor de Smidsbrug

KORTENHOEF De gemeente Wijdemeren denkt er serieus over na om de stoplichten rond de Smidsbrug in Kortenhoef - net buiten Hilversum - weg te halen en er een voorrangsplein van te maken. Deze en andere maatregelen moeten de doorstroming en verkeersveiligheid op dit punt verbeteren.

Het verkeer rond de brug op de kruising van het Noorder- en Zuidereinde, de Leeuwenlaan en Kerklaan is al jaren een punt van zorg. Dat werd nogmaals duidelijk uit de online-inventarisatie naar verkeersknelpunten door de gemeente. Vooral tijdens de spits is het kommer en kwel: het verkeer rond de brug loopt vaak vast, met lange wachttijden en onveilige situaties als gevolg.

Naast de online-inventarisatie deed verkeersbureau Goudappel-Coffeng onderzoek naar de verkeerssituatie. Ook die concludeert dat de doorstroming en veiligheid verbeterd moeten worden en pleit er daarom voor om onder meer de stoplichten te vervangen door een voorrangsplein. Ook zijn er aanpassingen nodig op de kruising Kerklaan/Emmaweg.

Geheel uitwerken

In de komende periode gaat de gemeente de haalbaarheid van deze aangepaste inrichting verder bekijken en het geheel uitwerken tot een voorlopige ontwerptekening. Het onderzoek duurt zeker tot na de zomer.
Hierna volgt er een bewonersavond. Omwonenden ontvangen hiervoor nog een uitnodiging. "Ik vind het belangrijk om dit knelpunt zo snel mogelijk op te lossen, ook met het oog op mogelijke woningbouw in het gebied", aldus wethouder Joost Boermans. "Ik ben dan ook blij met deze vervolgstap.”