Dit feest gaat niet door.
Dit feest gaat niet door. Archieffoto: Bob Awick

Kermis in Laren van de baan

LAREN Dat de kermis in Hilversum - rond Koningsdag - niet door zou gaan, was al bekend. Maar nu is ook duidelijk dat de kermis van Laren - altijd goed voor veel bezoekers - van 4 tot en met 9 juli vanwege de coronacrisis niet doorgaat.

Het bestuur van de Stichting Kermis Laren heeft afgelopen weekend - na rijp beraad - de knoop doorgehakt. De volksgezondheid en het financiële risico waren de twee maatstaven voor dit besluit. "Een akelige beslissing, maar we konden niet anders. Het is doodzonde", zegt Fok Bierlaagh, voorzitter van de stichting.
Hij verwacht dat de situatie rondom evenementen na 1 juni niet zal veranderen. "Het is een taai virus. We zagen het natuurlijk wel aankomen, maar we zijn nu in een fase aanbeland waarin we overeenkomsten over energie, infrastructuur, vergunningen en reclame moeten gaan afsluiten. Dat betekent hoge uitgaven van rond de 70.000 euro zonder dat daar de zekerheid van voldoende inkomsten tegenover staat." De stichting wil het (financiële) risico niet lopen dat het kabinet na 1 juni alsnog besluit om grote evenementen, waaronder de kermis valt, te verbieden.
De keuze om de kermis af te gelasten, valt voorzitter Bierlaagh zwaar. "Dat is bijna ondenkbaar en een deuk in het dorpsleven. Het doet pijn, écht heel veel pijn."