Fractievoorzitter Marleen Remmers.
Fractievoorzitter Marleen Remmers. Foto: GroenLinks Hilversum

Wethouderspost in Hilversum 'nog altijd een mooie positie'

HILVERSUM Over gebrek aan interesse heeft GroenLinks niet te klagen. Op de wethoudersvacature zijn maar liefst 21 reacties binnengekomen, zo heeft fractievoorzitter Marleen Remmers, tevens lid van de wervings- en selectiecommissie, laten weten. Inmiddels zijn de eerste onlinesollicitatiegesprekken al geweest.

"We hebben de luxe om te kiezen", zegt Remmers. Op basis van de sollicitatiebrieven en de curriculum vitae (CV's) zitten er goede kandidaten tussen. Uit de grote interesse concludeert Remmers enthousiast dat het wethouderschap in Hilversum nog altijd een mooie positie is om te bekleden.

De opvolger van de vorige maand opgestapte Jan Kastje krijgt zijn portefeuille. Kastje had onder meer Natuur en Milieu, Energietransitie en Wonen. De nieuwe kandidaat moet - volgens het door GroenLinks opgestelde wethoudersprofiel - onder meer zichtbaar en doortastend zijn, want de coalitiepartij wil op deze terreinen grote stappen zetten. Verduurzaming van de maatschappij staat hoog op het prioriteitenlijstje. Daar moet de nieuwe wethouder een motivator en een verbinder in zijn.

Tot en met donderdag 2 april konden belangstellenden zich melden bij de commissie van GroenLinks. Remmers en haar commissieleden - raadsleden Frank Kool, Lex van Waarden en adviseur An Luttikman - hebben vandaag al digitaal met elkaar gesproken. Zij hebben de meest geschikte kandidaten eruit gehaald, want begin deze week zijn de eerste gesprekken al gevoerd. Naast een goede motivatie en CV kijkt de commissie bij de selectie ook naar het verkiezingsprogramma en het coalitieakkoord dat de partij in 2018 sloot met Hart voor Hilversum, D66 en VVD.

Niet alle kandidaten komen uit Hilversum. Een aantal komt van buiten de mediastad. Volgens Remmers is dat logisch en ook niet bezwaarlijk. Hun collega's van D66 hebben met Gerard Kuipers ook iemand van buiten gehaald. Kuipers komt uit Zandvoort - is nog niet geïnstalleerd - en volgt Wimar Jaeger op. Belangrijk is dat de kandidaat binding heeft met Hilversum en de regio en zich binnen de beschikbare portefeuille kan onderscheiden. Het gaat om een periode van twee jaar, dus als de kandidaat van buiten komt, is het de vraag of hij of zij hun hele hebben en houden moeten verhuizen, luidt de uitleg.

Een tweede gespreksronde zit er ook nog dik in en vervolgens wordt dé kandidaat aan de fractie gepresenteerd, die daar ook iets van moet vinden. Als die de duim omhoog doet, volgt nog de gebruikelijke screening van de kandidaat-wethouder (integriteit). De boodschap is dat de nieuwe GroenLinks-bestuurder nog even op zich laat wachten. "De burgemeester vroeg me al of 15 april gaat lukken, maar dat is niet haalbaar. Ik mik op de eerste vergadering in mei", meldt Remmers.

Dinsdag 17 maart diende Jan Kastje zijn ontslag in. Hij voelde onvoldoende steun binnen de coalitie en besloot per woensdag 18 maart te vertrekken. Sindsdien is er snel geschakeld door bijvoorbeeld een profiel op te stellen.