Ahmed Turkmen en Anne van Roy verdelen het eten in 45 bakjes.
Ahmed Turkmen en Anne van Roy verdelen het eten in 45 bakjes. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Koken voor mensen in de Riebeeck die het nu écht moeilijk hebben

Tomatensoep en vegetarische gele curry met kikkererwten. Dat staat er dit keer op het menu voor een groep bewoners van de Riebeeck die het in deze coronatijden nog zwaarder hebben dan normaal. 

In het gelijknamige winkelcentrum langs de Oosterengweg in Hilversum - terwijl buiten de werkzaamheden voor een tunnel plaatsvinden - zorgen Ahmed Turkmen en Anne van Roy - 'Jut en Jul', zeggen ze zelf - voor deze lekkere maaltijd. Ook sociaal werker Tulay Becer is deze vrijdagmiddag in 'De Buurtkamer' van het winkelcentrum aanwezig om de maaltijden voor te bereiden, in bakjes te verdelen en vervolgens te laten bezorgen. 

Een week eerder, tijdens de eerste editie, kregen dertig buurtbewoners een maaltijd bezorgd. Een week later zijn dat er vijftien meer. "We willen op deze manier ook mensen met elkaar verbinden", vertelt Turkmen. "Als we bij de mensen langskomen, maken we ook meteen een praatje met ze."

Gebakken Peren

Turkmen is voor sommigen bekend via Gebakken Peren, een initiatief van het Herstelnetwerk Gooi en Vechtstreek. Dat is dan weer een samenwerkingsverband is tussen Versa Welzijn, Jellinek, Kwintes, GGZ Centraal en de Regio Gooi en Vechtstreek. Wekelijks kookt en eet hij samen met mensen met een psychiatrische achtergrond in wijkcentrum St. Joseph. Er waren al plannen om dit ook in de Riebeeck te realiseren. Maar vanwege de coronamaatregelen ligt dat nu allemaal stil. 

Daarom zocht hij contact met de opbouwwerkers van Versa Welzijn om toch iets voor de mensen te betekenen. Dat leidde al vrij snel tot dit kookinitiatief. Vrijwilligers om het eten te bezorgen, waren ook snel gevonden. En nu komen zij dus iedere vrijdagmiddag bij elkaar om een goede maaltijd klaar te maken. Bij de eerste editie stond er pasta met groenten op het menu, een week later staan er twee grote pannen soep en voor 45 personen curry klaar.  

Een bordje bij

Het is een simpel gebaar, waar zo veel mensen voor zo weinig geld blij mee worden gemaakt. "Mijn moeder kookte vroeger altijd al te veel", aldus Turkmen. "'Je weet nooit of er nog iemand aanbelt', zei ze dan. Maar inderdaad. Er kan altijd een bordje bij. Er is vast wel iemand die het waardeert als er een bordje voor hem klaar staat."

En duur is het inderdaad niet, vertelt Van Roy. Bij elkaar waren ze nog geen 50 euro kwijt - dat is dus 1 euro per persoon - voor al het etenswaar. "Ik wilde graag iets doen voor anderen toen de crisis uitbrak", vertelt de Hilversumse. "Via een stichting kon ik boodschappen doen voor oudere dames. En daarna werd dit me aangeboden. Heel erg leuk. Heel erg leuk. Wat kan ik doen? Voordat ik het wist was ik van keukenhulpje de chef-kok geworden."

Topje van de ijsberg

Beiden hopen dat het initiatief langer stand houdt dan alleen de komende paar weken waarin iedereen elkaar wil helpen. Momenteel is de bereidheid - bedrijven leveren nu allerlei materialen als dozen en tasjes - in ieder geval groot. En op deze manier komen de hulpbehoevenden - vaak ook mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal - steeds meer in beeld. Immers, met dit soort initiatieven lukt dat steeds beter, Turkmen en Van Roy vrezen dat dit 'nog maar het topje van de ijsberg is'.  "Maar het zou heel erg jammer zijn als dit weg zou vallen."