Palen nog extra kostenpost

Vervolg van de voorpagina

Er bleek ook een extra investering nodig om dit zonnepark te realiseren. Dat was Kastje tijdens de raadsvergadering van eind januari vergeten te melden aan de politiek toen het voorstel van het klimaatneutraal en aardgasvrij maken van het raadhuis besproken werd. Het zit namelijk zo dat het retentieveld bestemd is voor de opvang van overtollig rioolwater uit het dorp.
Om ervoor te zorgen dat dit overtollige rioolwater niet de bodem in verdwijnt, ligt onder dit veld een beschermende folielaag, en die moet intact blijven. Om hier zonnepanelen overheen te kunnen plaatsen is een palenconstructie nodig van vier meter hoog. De kosten hiervan zijn 1,1 miljoen euro. Dat zijn euro's die boven op de investering komen van de initiële investering in de zonnepanelen.

Daar zitten financiële consequenties aan vast, zeker ook omdat marktpartijen hebben aangegeven geen risicodrager te willen zijn. Hierdoor zou de gemeente voor meer financiële kosten komen te staan. Mede daardoor heeft het college afgezien van deze locatie als zonnepark. Daar komt, volgens B en W, nog bij dat het Goois Natuurreservaat en de bewoners van Anna's Hoeve ook niet bepaald warm liepen voor de palenconstructie. Daarbij viel het woord 'landschapsontsiering'.
Voor de ambities om in 2050 klimaatneutraal te zijn, betekent dit volgens de wethouder niet veel. Het is vooral binnen het verduurzamingsproces van het raadhuis, waar geen zonnepanelen op het dak mogen vanwege de monumentale status van het pand, een stap terug.


Weer overval in snackbar aan de Kleine Drift

HILVERSUM Snackbar Röling aan de Kleine Drift was afgelopen week opnieuw het decor van een gewapende overval. Dit keer wist een medewerker de dader weg te jagen.

Eind vorig jaar was er binnen de snackbar ook al een gewapende overval. Daarvoor zijn begin vorige maand twee mannen uit Huizen opgepakt.
Zondagavond was er alweer een poging. Rond 22.00 uur kwam een jongen de snackbar binnen en bedreigde de medewerker met een mes. De medewerker wist de overvaller echter de snackbar uit te jagen. Zonder buit ging de Engelssprekende dader er vandoor.