Afbeelding
Archieffoto: Sjoerd Stoop

'Uitstel prik kan gevaarlijk zijn'

Vervolg van de voorpagina

Alle jongeren in Nederland die geboren zijn in 2006 krijgen de meningokokkenprik voor de zomer aangeboden. Ook in de huidige coronatijd. Het uitstellen van de prik kan namelijk gevaarlijk zijn, benadrukt Jeugd en Gezin.
De (bijna) 14-jarigen uit de Gooi en Vechtstreek waren dus al eerder uitgenodigd om de vaccinatie te komen halen. De vaccinatieweek die eind maart in Sporthal De Zandzee in Bussum was gepland, ging op advies van het RIVM niet door. Vanwege het coronavirus mocht de vaccinatie niet langer in groepen worden aangeboden.
De betreffende jongeren ontvangen daarom een nieuwe oproep. Zij krijgen deze keer een individuele uitnodiging in The Red House op het Media Park. Omdat elke tiener nu een persoonlijke afspraak krijgt, ontstaan er - aldus Jeugd en Gezin - geen wachtrijen in een groep en kan iedereen goed afstand houden van elkaar. Bij verkoudheid, benauwdheid of koorts is wel het advies om thuis te blijven en een nieuwe afspraak te maken. Ook zieke medewerkers blijven thuis.
Na de vaccinatie kunnen de jongeren soms last krijgen van milde bijwerkingen, is de waarschuwing. Bijvoorbeeld lichte koorts of een rode plek op de plaats waar de prik is gegeven. Dat is normaal en gaat vanzelf weer over. De vaccinatie heeft geen nadelige invloed op de weerstand. Na de prik hebben jongeren dus geen grotere kans om corona te krijgen.
De vaccinaties voor de 9-jarige jongens en meisjes (DTP en BMR) en 13-jarige meiden (HPV) worden uitgesteld tot na de zomervakantie. Ook deze prikken had Jeugd en Gezin aanvankelijk gepland in de vaccinatieweek van eind maart. Met uitstel van een half jaar komt bescherming tegen deze ziekten niet in gevaar. Het uitstellen van de meningokokkenprik is echter geen optie.