Een bekend beeld bij de verschillende afvalscheidingsstations.
Een bekend beeld bij de verschillende afvalscheidingsstations. Foto: Bastiaan Miché

'We noemen het al de nieuwste attractie van Hilversum'

Ondanks verzoeken om weg te blijven, blijft het druk bij de afvalscheidingsstations van de GAD. Die breidt daarom de openingstijden uit.

HILVERSUM "Het staat al zes jaar op zolder. Het was nu weleens tijd om het weg te brengen." Of: "We kunnen stapeltjes papier wel thuis in de papierbak gooien, maar nu zijn we er even uit." De verkeersbegeleiders bij de verschillende afvalstations hebben de afgelopen vier weken al heel wat van dit soort opmerkingen voorbij horen komen.

Ook dinsdag, in alweer de vierde week van de 'intelligente lockdown', is het een komen en gaan van auto's bij de vier afvalscheidingsstations in 't Gooi en de Vechtstreek. De lange files ontstaan doordat slechts een beperkt aantal auto's het terrein op mag vanwege de coronamaatregelen. "We noemen het al de nieuwste attractie van Hilversum", aldus een verkeersregelaar.
De wachtende automobilisten maken zich overigens allesbehalve druk. Zij vinden het prima om even te wachten, hebben thuis toch niks te doen. "We zijn hier nu voor de derde keer vandaag", aldus een stel dat thuis de tuin aan het opknappen is. "We rijden de hele tijd op en neer. Wat moet ik dan? Ik kan het moeilijk in het bos gooien. En wanneer moet ik het dan inleveren?"
Met dat laatste wordt bedoeld dat eigenlijk niemand weet hoelang deze maatregelen nog duren. Een andere man had gehoopt dat het na Pasen wel wat rustiger zou zijn. Maar helaas voor hem blijkt dat dinsdag allerminst het geval. "Maar als evenementenbeveiliger hoef ik de komende twee maanden toch niet te werken. Het EK voetbal en wat media-events gaan allemaal niet door", vertelt hij.
En dus besloot de man maar even zijn schuur op te ruimen. Maar dan heeft het geen zin om die rommel thuis te laten staan. "Ik breng het meteen weg. Of ik nu een half uurtje in de auto zit of thuis maakt ook niet uit. En nu heb ik tenminste met u een goed gesprek."
De GAD lijkt inmiddels te beseffen dat eerdere oproepen om de afvalscheidingsstations zo veel mogelijk te mijden niet werken. Mensen hebben alle tijd en hebben geen moeite met wachten. Om toch te proberen de drukte iets meer te spreiden gaan daarom vanaf nu alle stations iedere maandag tot 19.30 uur open. Nu is alleen Hilversum die dag tot 16.30 uur open. De openingstijden op de overige dagen blijven ongewijzigd.

Cruciale beroepen

Directeur Daniël Walkot van de GAD blijft benadrukken om vooral pas te komen als dat strikt noodzakelijk is. "Met de extra opening op maandag willen we met het oog op de aankomende feestdagen de drukte meer spreiden. Ook willen we hiermee mensen die overdag werkzaam zijn in cruciale beroepen de gelegenheid geven hun afval weg te brengen."

Openingstijden op maandag
Bussum 12.00 – 19.30 uur
Huizen 12.00 – 19.30 uur
Weesp 12.00 – 19.30 uur
Hilversum 08.30 – 19.30 uur

Openingstijden rest van de week
Dinsdag t/m vrijdag: alle locaties 08.30 – 16.30 uur
Zaterdag: alle locaties 09.00 – 16.00 uur

'Of ik nu een half uurtje in de auto zit of thuis maakt ook niet uit'