Simpel gebaar en niet duur

Vervolg van de voorpagina

Tomatensoep en vegetarische gele curry met kikkererwten. Dat staat er dit keer op het menu voor een groep bewoners van de Riebeeck die het in deze coronatijden nog zwaarder hebben dan normaal. In het gelijknamige winkelcentrum langs de Oosterengweg zorgen Ahmed Turkmen en Anne van Roy (zie foto voorpagina) voor deze maaltijd. Ook sociaal werker Tulay Becer is deze vrijdagmiddag in De Buurtkamer van het winkelcentrum aanwezig om de maaltijden voor te bereiden, in bakjes te verdelen en vervolgens te laten bezorgen.

Een week eerder, tijdens de eerste editie, kregen dertig buurtbewoners een maaltijd bezorgd. Een week later zijn dat er vijftien meer. "We willen op deze manier ook mensen met elkaar verbinden", vertelt Turkmen. "Als we bij de mensen langskomen, maken we ook meteen een praatje met ze."
Turkmen is voor sommigen bekend via Gebakken Peren, een initiatief van het Herstelnetwerk Gooi en Vechtstreek. Dat is dan weer een samenwerkingsverband tussen Versa Welzijn, Jellinek, Kwintes, GGZ Centraal en de Regio Gooi en Vechtstreek. Wekelijks kookt en eet hij samen met mensen met een psychiatrische achtergrond in wijkcentrum St. Joseph. Er waren al plannen om dit ook in de Riebeeck te realiseren. Maar vanwege de coronamaatregelen ligt dat nu allemaal stil.

Opbouwwerkers

Daarom zocht hij contact met de opbouwwerkers van Versa Welzijn om toch iets voor de mensen te betekenen. Dat leidde al vrij snel tot dit kookinitiatief. Het is een simpel gebaar, waar zo veel mensen voor zo weinig geld blij mee worden gemaakt. En duur is het inderdaad niet, vertelt Van Roy. Bij elkaar waren ze nog geen 50 euro kwijt - dat is dus 1 euro per persoon - voor alle etenswaren. "Ik wilde graag iets doen voor anderen toen de crisis uitbrak", vertelt de Hilversumse. "Via een stichting kon ik boodschappen doen voor oudere dames. En daarna werd dit me aangeboden. Heel erg leuk. Wat ik kan doen? Voordat ik het wist was ik van keukenhulpje de chef-kok geworden."
Beiden hopen dat het initiatief langer stand houdt dan alleen de komende paar weken waarin iedereen elkaar wil helpen. Momenteel is de bereidheid in ieder geval groot. En op deze manier komen de hulpbehoevenden - vaak ook mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal - meer in beeld. "Het zou heel erg jammer zijn als dit weg zou vallen."