Afbeelding
Foto: Merem

Revalidatie-afdeling Merem voor coronapatiënten

HILVERSUM Merem Medische Revalidatie heeft uitdagende weken achter de rug. Ze stonden voor de uitdaging om de reguliere klinische en poliklinische revalidatiezorg zo veel mogelijk door te laten gaan en maakten in korte tijd een vleugel vrij voor de opname van coronapatiënten.

Inmiddels zijn zij startklaar om een zorgcombinatie te bieden aan herstellende coronapatiënten op de post-COVID-19-revalidatieafdeling. Patiënten hebben na COVID-19 vaak ernstige longklachten met zowel problemen met bewegen, geheugenklachten alsook emotionele problemen. Merem heeft nu een behandelaanbod voor deze patiënten, door hen één behandelplan te bieden. Zij kunnen terecht op de post-COVID-19-revalidatieafdeling, die zowel door longartsen als revalidatieartsen wordt geleid.
Veel patiënten zullen na COVID-19 moeten revalideren om hun leven weer vorm te geven, zegt revalidatiearts Paulien Goossens. "Wij zullen, als kenniscentrum voor complex chronische longaandoeningen, patiënten gaan behandelen bij wie ademhalingsproblemen op de voorgrond staan in combinatie met spierzwakte en emotionele problemen. Dit kunnen mensen zijn die al een longziekte hadden, maar ook mensen die zuurstofonafhankelijk zijn of ademhalingsproblemen ervaren na COVID-19. Door de unieke combinatie kunnen we met een multidisciplinair team een behandeling bieden op medisch, fysiek en emotioneel gebied", vertelt Goossens.
Op de betreffende afdeling worden de eerste patiënten behandeld die ademhalingsproblemen hebben en zuurstofafhankelijk zijn. "Ons primaire doel van de behandeling is dan ook het op korte termijn verbeteren van het functioneren, zodat de patiënt weer naar huis kan en op poliklinische wijze verder revalideert", aldus longarts ElineBij de Vaate.
Op lange termijn is het nog onduidelijk in hoeverre mensen last blijven houden van de COVID-19-gerelateerde longafwijkingen. Mogelijk ontstaat er een nieuwe longziekte of blijven mensen last houden van de combinatie van ademhalingsproblemen, vermoeidheid en/of stemmingsklachten. Met alle gevolgen voor de fysieke fitheid en het complete functioneren in bijvoorbeeld werk, studie of zorgtaken.