Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

'Niet mogelijk om bij Rijk of Metropoolregio om uitstel te vragen'

De planning blijft gewoon de planning als het aan het college ligt. Voor de zomer is een raadsbesluit mogelijk. In de zomer willen B en W hard werken aan een opdracht.

HILVERSUM "Het is niet mogelijk om bij het Rijk of de Metropoolregio Amsterdam om ‘uitstel’ te vragen, of onze inbreng terug te trekken voor nader beraad. Uitstel of terugtrekken betekent effectief dat Hilversum wegstapt van de tafels van Rijk en regio." Dat melden burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Hilversum blijft vasthouden aan de planning die is vastgesteld voor het MRA-sleutelgebied. Daarnaast meent het college dat het mogelijk is dat de politiek voor de zomer een oordeel velt.

Met het uitstellen van de invoering van de Omgevingsvisie en het huidige coronatijdperk, waarin alles op z'n gat ligt, is de verwachting dat Hilversum qua planning ook de teugels laat vieren als het gaat om de ambitieuze kwestie van het sleutelgebied Hilversum Mediastad, dat de Metropoolregio Amsterdam (MRA) begin december besloot te ondersteunen. Maar wat het college betreft, blijft Hilversum koersvast, ook al is de tijd beperkt.

Het Hilversumse sleutelgebied is vooral bekend geworden vanwege de ambitie voor 2040 tienduizend extra woningen te realiseren in Hilversum. Daar ziet het college mogelijkheden voor langs het spoor. Dan gaat het eigenlijk over de hele spoorbreedte: Arenapark, Spoorzone, het straks vernieuwde stationsgebied, het Media Park en Hilversum-Noord. Maar het plan behelst meer dan alleen woningbouw. Het gaat bijvoorbeeld over de opgaven die er zijn op het gebied van economie en werkgelegenheid (Hilversum en de regio zijn jaren een krimpgebied geweest) en mobiliteit. Omdat dit een enorme opgave is, heeft Hilversum daar hulp bij nodig.
Er is werk aan de winkel. Dat werk kan niet blijven liggen, aldus B en W. "Wij verwachten dat die opgaven met als horizon 2040 er ook na de huidige crisis zullen zijn", schrijven burgemeester en wethouders. "Die opgaven vragen naar ons oordeel om een verstedelijkingsstrategie voor Hilversum, al is het maar omdat wij voor die periode na 2025 nog geen programma's voor werken, wonen en mobiliteit hebben. Wij staan onverkort achter onze inbreng in MRA-verband, gemotiveerd vanuit de economische opgave voor Hilversum in samenhang met mobiliteit en wonen en geconcentreerd rondom de stationslocaties."

Daar komt volgens het college bij dat het doel het verkrijgen van financiële steun, expertise en het warm houden van de positie voor Hilversum als mediastad is. De 'essentiële sleutels' voor welke oplossing dan ook liggen bij het Rijk, de provincie, de MRA en ook de spoorse partijen, zoals het college het omschrijft. "Die sleutels willen wij niet verliezen", klinkt het glashelder. "Het is waarschijnlijk dat we ze in het herstel van de huidige crisis goed kunnen gebruiken voor economisch herstel." En om uitstel vragen bij het Rijk of de MRA is niet mogelijk, is te lezen in de collegebrief. Dan loopt Hilversum weg bij alles dat al in gang is gezet. "Wij willen doen wat nodig is", luidt de verklaring.

In november is besloten in het raadhuis een nieuwe pitch te doen bij de MRA. De eerste keer kon Hilversum niet rekenen op support. Op woensdag 4 december kreeg wethouder Flors Voorink van Ruimtelijke Ordening wel de handen op elkaar nadat Hilversum onder meer het Media Park en Hilversum - waar 3.000 tot 3.500 nieuwe woningen moeten komen - had toegevoegd aan het sleutelgebied. Tot nu toe is er geen participatie geweest en heeft ook de politiek zich officieel niet kunnen uitspreken over de enorme ambitie die het college heeft. Dat leidt al tot gemor. D66 heeft vorige week artikel 41-vragen gesteld met daarin ook als boodschap dat de raad het hoogste orgaan is van de gemeente en B en W in deze kwestie behoorlijk voor de troepen lijken uit te lopen.

Dat inwoners en de raad nog niet aan bod zijn gekomen, realiseert het college zich. Al zijn de fracties in beeldvormende sessies en werkbijeenkomsten wel bijgepraat. Laat onverlet dat het naar de mening van B en W mogelijk is om op 1 juli - dan staat er een raadsvergadering gepland - een besluit genomen kan worden. De bestuurders doen zelf een voorschot op wat er dan besloten kan worden. Zij stellen namelijk voor dat de raad hen een opdracht geeft om het sleutelgebied nader te onderzoeken. In juli en augustus gaat het college daar dan mee aan de slag, zodat er in september meer duidelijkheid is over bijvoorbeeld de aantallen woningen en arbeidsplaatsen. Zo moeten er ook drie scenario's komen (small, medium en large) en moeten de belangrijkste kwaliteiten staan die als uitgangspunt gelden.

'Wij staan onverkort achter onze inbreng in MRA-verband'

"Wij werken de opdracht in juli en augustus uit. Wij leggen onze uitwerking na de zomer aan u voor. Hoe dat precies zal gaan, weten we nu nog niet. Waar mogelijk sluiten we voor participatie aan op het aan te passen proces voor de Omgevingsvisie. Of dat wel of niet lukt, is afhankelijk van de manier waarop onze samenleving op dat moment functioneert en bijeenkomsten en debat mogelijk zijn", schrijft het college nog.