Zondag waren er geen verkeersregelaars en dus misbruikten veel automobilisten de overweg.
Zondag waren er geen verkeersregelaars en dus misbruikten veel automobilisten de overweg. Foto: Bastiaan Miché

Tijdelijke overweg is nu open, maar alleen voor hulpdiensten

De overweg op de Oosterengweg is vanwege de tunnelwerkzaamheden sinds deze week dicht. En dus moeten automobilisten nu omrijden.

HILVERSUM Terwijl een automobiliste uitleg krijgt van twee verkeersregelaars, ziet een andere automobilist zijn kans schoon om toch de tijdelijke overweg tussen de Mussenstraat en de Oude Amersfoortseweg te gebruiken. Hij kan nog net worden tegengehouden.

Sinds afgelopen weekend is, vanwege de werkzaamheden voor een tunnel op de Oosterengweg en een busbaan (HOV), de spoorwegovergang op de ringweg ook echt dicht voor iedereen. Ook dus voor de hulpdiensten. Om die reden is er nu een speciale calamiteitenroute voor brandweer, politie en ambulance. De nieuwe tijdelijke overweg tussen de Mussenstraat en de Oude Amersfoortseweg is een belangrijk onderdeel van die calamiteitenroute.
Om die reden mogen naast de nood- en hulpdiensten (en enkele zorgverleners met ontheffing) alléén fietsers en voetgangers de overweg gebruiken. Automobilisten die de overweg als sluiproute gebruiken, bijvoorbeeld om snel bij het ziekenhuis te komen, riskeren een boete van 100 euro. Dat is inclusief administratiekosten. Er wordt met camera’s gecontroleerd.
Om de weggebruikers toch een beetje bekend te maken met de nieuwe situatie stonden er vrijdag en zaterdag al verkeersregelaars om voorbijgangers attent te maken op de nieuwe situatie. Ook maandag stonden er twee verkeersregelaars. Eén van hen geeft aan dat ze er de hele week nog zijn. Of hun verblijf in Hilversum vervolgens wordt verlengd, is afwachten.
Dat hun aanwezigheid nodig is, is tijdens het korte gesprekje met hen al snel duidelijk. Voetgangers en fietsers, waarschijnlijk vooral buurtbewoners die de situatie kennen, zijn goed op de hoogte. Automobilisten vragen echter bijna allemaal of ze door mogen rijden óf negeren de verkeersregelaars. Dat is opvallend, aangezien met grote borden staat aangegeven dat de overweg alleen open is voor de hulpdiensten en fietsers/voetgangers plus een bord met een camera en daaronder 'controle'. Wel hebben de meeste automobilisten begrip voor de situatie wanneer deze aan hen wordt uitgelegd. Zij kunnen onder meer omrijden via de Beatrixtunnel.
Zondag, toen er geen verkeersregelaars stonden, gingen veel automobilisten 'gewoon' de overweg over. Zij hoeven - voor hen gelukkig - niet te wachten op een boete. De camera's die er staan, werkten toen nog niet. Maar dat kan ieder moment anders zijn, beloofde maandag een woordvoerder van de provincie Noord-Holland, opdrachtgever van het HOV-project.
De tijdelijke overgang is er tot en met oktober 2021. Dan moet de spoorwegonderdoorgang in de Oosterengweg voor gemotoriseerd verkeer klaar zijn. Overigens lopen de werkzaamheden op de Oosterengweg goed op schema. En van verkeersoverlast is in deze dagen van coronacrisis totaal geen sprake. De werkzaamheden gaan, met inachtneming van de regels die gelden voor alle Nederlanders èn toegepaste veiligheidsmaatregelen op en rond de bouwplaats, ook gewoon door.