Een beeld dat door heel Hilversum te zien is: tjokvolle containerplekken.
Een beeld dat door heel Hilversum te zien is: tjokvolle containerplekken. Foto: CDA Hilversum

'Kennelijk heeft niet iedereen zin om te wachten bij het scheidingsstation'

HILVERSUM Er is een directe link met de vele afvaldumpingen in Hilversum en de lange wachtrijen bij het Hilversumse scheidingsstation en de drie andere in de regio. Dat heeft verantwoordelijk wethouder Arno Scheepers woensdagavond tijdens de onlinecommissievergadering erkend. Daar voegt hij aan toe dat de gemeente en de GAD er bovenop zitten.

"We zijn helaas tot de conclusie gekomen dat veel mensen nu hun huis, zolder of tuin aan het opruimen zijn. Het is druk bij de scheidingsstations en kennelijk heeft niet iedereen zin daarop te wachten, dus helaas zien we dat er meer gedumpt wordt", luidde zijn antwoord op vragen van CDA-commissielid Tjalke de Jong.

Wel gaf de VVD'er aan dat de gemeente en de GAD er alles aan doen om het te voorkomen. Beide zorgen ervoor het gedumpte afval, naar verluidt gebeurt dat door heel Hilversum, zo snel mogelijk op te ruimen. Het CDA had zelf foto's meegestuurd bij de schriftelijke vragen die gisteravond zijn behandeld. Volgens de wethouder is op alle locaties, waaronder het Kamrad, de Kleine Drift/Minckelersstraat en Anna's Hoeve, al het vuil weggehaald. Omdat alles snel weg is, zijn de gezondheidsrisico's minimaal geweest, meent de wethouder. Daarnaast is er vooral papier en grofvuil naast de containers geplaatst en geen chemische zaken.
"De GAD zorgt er ook voor dat als er afval gedumpt is dat het zo snel mogelijk weer wordt opgeruimd, want afval trekt helaas ook afval aan", meldde de liberaal. De Jong reageerde nog kort en zei dat hij de snelheid van de opruimactie nog wel mee vindt vallen. "Als dingen van donderdag tot dinsdag blijven liggen, vind ik dat toch geen beperkte tijd."

Het afvaldumpen, wat Scheepers buitengewoon vervelend vindt, heeft de volledige aandacht van de gemeente (buitendienst openbare ruimte) en de GAD. Buitengewone opsporingsambtenaren van de regionale dienst hebben nu ook meer bevoegdheden na de noodverordening COVID-19 van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek. Dat houdt onder meer in dat ze toezicht houden op de openbare ruimte, zowel rondom de scheidingsstations als in de gemeente.

"Daarnaast is het sowieso al hun reguliere taak om toezicht te houden op plekken waar veel afval gedumpt wordt. Indien nodig, indien mogelijk en indien het geen gevaar oplevert voor de eigen gezondheid kunnen ze handhavend optreden en dat doen ze ook. De GAD zet momenteel extra mensen in om te handhaven en toezicht te houden", verduidelijkte Scheepers in zijn beantwoording. En mensen worden ook daadwerkelijk beboet, zo gaf hij desgevraagd aan. Daar zit wel een maar aan vast, want het handhaven of bekeuren moet wel veilig kunnen.