'De hei is geen voetbalveld'

Vervolg van de voorpagina

Maar het zijn niet alleen jongeren die voor problemen zorgen. “Mensen die van de paden af gaan en dwars door het gebied heen sjouwen, fietsen op plekken waar dat niet mag, vissen in de natuur, honden overal laten loslopen", vervolgt de toezichthouder. "Mensen gedragen zich alsof ze in een recreatiegebied zijn, waar alles mag.”

Boswachter Rob Rossel van Goois Natuurreservaat kan dat beamen: “De hei is geen voetbalveld, graslandjes geen picknickweide, het bos geen verstopplek en water geen zwemwater. We zien mensen steeds verder en dieper de natuurgebieden in trekken. Vooral jongeren. Het is nu vakantietijd of ze hebben maar een halve dag schoolwerk thuis en dan willen ze naar buiten.”
Beide natuurorganisaties begrijpen heel goed dat mensen in deze moeilijke tijd de natuur opzoeken, maar benadrukken dat de natuur hier niet de dupe van moet worden. Zeker in het broedseizoen hebben dieren hun rust en ruimte hard nodig.

Daarom vragen Goois Natuurreservaat en Natuurmonumenten alle bezoekers om rekening te houden met de natuur en de regels in acht te nemen. “Die zijn er niet voor niks. Maar we zien ook veel nieuwe mensen in onze gebieden die zich misschien niet bewust zijn van de regels”, zegt Kaptijn. “Daarom deze oproep: wandel of fiets alleen op de aangegeven paden, ga niet na zonsondergang de natuur in, houd je hond aan de lijn waar dat gevraagd wordt en neem je afval weer mee naar huis. Veel dank namens ons en vooral namens de natuur."


Steekpartij op Simon Stevinweg

HILVERSUM Het politieonderzoek naar de steekpartij van vorige week donderdagavond heeft niks opgeleverd. De twee verdachten die na het incident op de vlucht sloegen, lopen nog altijd vrij rond.

Het incident was 's avonds rond 21.15 uur op de parkeerplaats langs de Noorderweg en de Simon Stevinweg. Een vrouw raakte daarbij gewond en is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
De politie deed via Burgernet een oproep om uit te kijken naar twee getinte mannen van tussen de 20 en 30 jaar. Ze zouden allebei donker zijn gekleed en zijn weggevlucht richting station Hilversum.