Nachttrein in Hilversum rijdt vanaf eind 2020

De nachttrein 'Amsterdam Centraal - Hilversum – Utrecht Centraal v.v.' zal vanaf december dit jaar gaan rijden. Hilversum kan nog wel nee zeggen tegen de verbinding die de gemeente per jaar 160.000 euro kost.

Het contract met de NS is inmiddels ondertekend, aldus wethouder Annette Wolthers van verkeer. De nachttrein rijdt dan tussen Amsterdam, Hilversum en Utrecht (en weer terug). De trein rijdt in de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag en stopt op alle treinstations van Hilversum (dus ook Media Park en Sportpark). Het contract geldt voor een jaar en kan worden verlengd.
Maar het woord is uiteindelijk aan de gemeenteraad. Die kan de regeling nog tegenhouden. Hilversum heeft dan tot 1 juli de tijd om de deal schriftelijk op te zeggen. Mocht het zover komen, dan is de gemeente aan de NS voor reeds gemaakte kosten 10.000 euro verschuldigd, plus nog de daarover verschuldigde btw en eventuele andere belastingen die daarover gerekend kunnen worden.

De verbinding kost Hilversum dus 160 mille. Dat op het oog hoge bedrag is met name voor de inzet van extra beveiliging op de drie stations. Het contract geldt dus voor een jaar. Wel wordt al dit kwartaal bekeken of andere gemeenten in de regio vanaf 2022 ook mee willen doen. Vanuit de politiek in Gooise Meren klonk al wel interesse, maar nu al meedoen was niet mogelijk. Hilversum besluit overigens pas over een jaar of de nachttrein in 2022 een vervolg krijgt.


Wietpand dicht

HILVERSUM Een bedrijfspand aan de Koninginneweg blijft voorlopig dicht. Dat heeft burgemeester Pieter Broertjes besloten nadat er vorige maand een volledig functionerende en bedrijfsmatige hennepkwekerij was ontdekt.

In het pand vond de politie destijds 2300 planten. Ook waren er twee personen in het pand aanwezig, die werden aangehouden. Gezien de omvang van de hennepkwekerij blijkt volgens de gemeente aantoonbaar dat het pand een rol speelt in de keten van drugshandel. "Het pand levert daarmee een ernstig gevaar op voor de openbare orde en veiligheid. Daarnaast werd de elektriciteit voor de kweekinstallatie middels een illegale aansluiting voor de elektriciteitsmeter weggenomen."