Tot maandag was de teststraat in de parkeergarage. Foto: © Bob Awick
Tot maandag was de teststraat in de parkeergarage. Foto: © Bob Awick Foto: Bob Awick

Coronateststraat zorgpersoneel naar ruimere plek

HILVERSUM De twee weken terug geopende teststraat in Bussum, waar zorgmedewerkers uit de regio zich kunnen laten testen op het coronavirus, is sinds dinsdag op een nieuwe locatie.

Niet langer de parkeergarage onder het gebouw van de Regio Gooi en Vechtstreek aan de Burgemeester de Bordesstraat in Bussum is het onderkomen van deze zogenaamde drivethrough. Het terrein achter de brandweerkazerne in Bussum (Brinklaan 140) is nu de plek waar zorgpersoneel naartoe moet. "Al vrij snel bedachten we dat we een tweede teststraat wilden", legt GGD-woordvoerder Marije Mansfeld uit. Echter, twee aparte locaties pal tegenover elkaar zou gedoe kunnen geven in de communicatie. Mensen die de weg niet goed kennen, zouden dan mogelijk naar de verkeerde teststraat gaan.

Daarom viel de keuze op de brandweerkazerne. Hier is namelijk uitbreiding naar een tweede teststraat gemakkelijker. Daarmee speelde de GGD al in op de eventuele komst van andere beroepsgroepen, bijvoorbeeld onderwijspersoneel en beroepskrachten binnen de kinderopvang.
De komende dagen gaat het echter nog alleen om zorgpersoneel dat werkzaam is buiten het ziekenhuis. Het gaat om zorgverleners van bijvoorbeeld huisartsenpraktijken, ambulancedienst, verpleeghuizen, thuiszorg, gehandicaptenzorg, verloskunde, kraamzorg, jeugdzorg en GGZ. Er is ruimte voor honderd testen op een dag. Dat aantal is in twee weken tijd nog niet één keer bereikt. Tot dusver worden er per dag ongeveer vijftig zorgmedewerkers getest. Alleen de dinsdag na Pasen liep de teller op tot 82.
Behalve de mogelijke uitbreiding is ook de bereikbaarheid van de nieuwe stek een belangrijke reden voor de verhuizing. Het terrein achter de brandweerkazerne is namelijk ook per fiets of lopend te bereiken, al geniet de auto wel de voorkeur. Bovendien staat men nu meer in de (frisse) buitenlucht in plaats van in een (donkere) parkeergarage.
Zorgmedewerkers komen in aanmerking voor een test als zij meer dan 24 uur klachten hebben die veroorzaakt kunnen worden door het coronavirus, dus als zij last hebben van neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging, koorts en/of benauwdheid. De test wordt vanuit de werkgever aangevraagd door een arts. Bijvoorbeeld door de instellingsarts, bedrijfsarts, Arbo-arts of specialist ouderengeneeskunde. Na ontvangst van het aanvraagformulier stuurt de GGD de zorgmedewerker een afspraak voor de coronateststraat.