Begraafplaats Zuiderhof.
Begraafplaats Zuiderhof. Foto: Bastiaan Miché

Afscheid nemen vanuit auto bij Zuiderhof

HILVERSUM Dat alles anders is dan voorheen, stelde Uitvaartstichting Hilversum (USH) een aantal weken terug al vast. Dat laat onverlet dat de organisatie op een creatieve, maar toch veilige manier nadenkt over het waardig afscheid nemen van een dierbare. Met de drive-thru-uitvaart op Zuiderhof aan de Kolhornseweg 13 meent de stichting een goed antwoord te hebben gevonden.

Zoals bekend mogen er nog maar maximaal dertig personen aanwezig zijn bij een uitvaart of een crematie. Meer mensen zijn niet toegestaan bij deze plechtigheden vanwege de coronamaatregelen. Daar worstelt de hele uitvaartbranche mee, zo gaf USH-directeur Anita van Loon onlangs aan tegenover deze krant. Er gelden momenteel zeer strenge regels. Naast het beperkte aantal aanwezigen bij de plechtigheden is elkaar troosten, zoals een hand vastpakken of een arm om iemand heen slaan, niet meer toegestaan. Op een waardige manier afscheid nemen van een dierbare is hiermee onder druk komen te staan, meldde Van Loon dik twee weken geleden.
Sinds vorige week woensdag (22 april) is er de optie van de drive-thru-uitvaart op het complex aan de rand van de hei in Hilversum-Zuid. Er is een manier gevonden om voor de plechtigheid toch met meer dan dertig personen afscheid te nemen van de overledene. Vanuit de auto kunnen mensen die geen uitnodiging hebben om aanwezig te zijn in de aula toch vaarwel zeggen tegen hun dierbare.

Hoe ziet deze drive-thru er dan precies uit? De overledene wordt in gesloten kist op het voorterrein, naast de zuilengalerij geplaatst, en hierbij staat de familie. De overledene wordt zo veel mogelijk aan de linkerzijde geplaatst van het terrein (kijkend naar de zuilengalerij). De auto’s rijden vanaf het parkeerterrein richting De Einder en zo verder en stoppen even bij de kist op het voorterrein - niet uitstappen - brengen een laatste groet en rijden dan weer door. De dertig personen die aanwezig zijn en uitgenodigd zijn voor de aulaplechtigheid parkeren de auto en lopen terug naar de aula. De overige aanwezigen rijden weer huiswaarts.
"Ons personeel zal samen met de uitvaartleider de overledene terug rijden naar de aula en voor in de aula plaatsen", meldt de uitvaartstichting. "Daarna worden de genodigden voor de plechtigheid uitgenodigd naar de aula te gaan. Dit betekent dat zij even moeten wachten onder de zuilengalerij, voor de ingang van de aula", is de verdere toelichting.