Komt er een windturbine in het gebied langs de A27 dat natuur moet worden?
Komt er een windturbine in het gebied langs de A27 dat natuur moet worden? Foto: Max Miché

'Windturbines en zonnevelden passen niet in de Gooise natuur'

Het voorlopige plan om windturbines en zonnepanelen te plaatsen in de Gooise natuur leidt tot ophef bij onder meer het Goois Natuurreservaat en de VVD in Hilversum.

HILVERSUM Vooral nu veel herrie maken en de boodschap hardop blijven herhalen dat Hilversum faliekant tegen het plaatsen van windturbines in de Gooise natuur is. Dat is het motto van Hidde Fennema, VVD-raadslid, nu de conceptversie van de Regionale Energie Strategie (RES) is gepubliceerd.

In dit plan is een zogeheten zoekgebied ingetekend om windturbines te plaatsen. Voor de duidelijkheid: die zijn 200 meter hoog en één daarvan is bedacht op de hei bij Hilversum-Zuid, langs de A27. "Dat is zo hoog als twee Vitustorens en vijf Entrada's op elkaar. Dat willen wij niet. We zijn wel groen, maar niet gek", is de slogan die Fennema opnieuw uit de kast haalt. Hij deed dat eerder bij het originele voorstel van toen nog wethouder Jan Kastje voor het miljoenen kostende verduurzamingsproject voor het raadhuis.

Samen met CDA'er Gerben van Voorden heeft Fennema het voortraject op de voet gevolgd, procesmatig en inhoudelijk. Tijdens de verschillende sessies is er eufemistisch gezegd buiten de kaders gedacht. Die kritiek kwam al eens eerder naar buiten. De bedachte duurzame oplossingen, zoals een windmolen plaatsen op de Hilversumse televisietoren, leken weinig realistisch.
Die denkwijze is toch terug te zien in het conceptidee van de RES. Het terrein langs de voormalige op- en afritten van de A27 moet een natuurgebied worden, maar wordt nu wel genoemd als zoekgebied voor een windturbine. Een locatie die volgens Fennema nooit aan de orde is gekomen. "Het is nog maar een concept en dat gaat ook overal gezegd worden, maar ik weet precies hoe dat gaat. We moeten laten horen dat we het niet willen, want het gaat echt verdomd lastig worden om dit er nog uit te halen", verzekert de liberaal.
Niet alleen de VVD is er snel bij om het conceptplan van de RES te kraken. Het Goois Natuurreservaat doet ook een duit in dit zakje. De strekking van hun betoog is hetzelfde: windturbines en zonnevelden passen niet in de Gooise natuur. "Het Goois Natuurreservaat maakt zich grote zorgen over de zoekgebieden voor zonnevelden in de natuurgebieden Laarder Wasmeer, Hilversums Wasmeer, Laaperbos en De Zuid én over de windturbines ten zuiden van Hilversum in het natuurgebied Huydecopersbos. Allemaal beschermde natuurgebieden die deel uitmaken van het Natuurnetwerk Nederland en die liggen aan de randen van een kwetsbaar ‘illusielandschap’", is een deel van de reactie van de natuurorganisatie.

Afgelopen week is het document gepubliceerd. De conceptversie is opgesteld door de Energieregio Noord-Holland-Zuid, waar de Gooi en Vechtstreek een van de zes deelregio's van is. Hierin staat het totale bod van de provincie Noord-Holland als het gaat om het opwekken van duurzame energie in Noord-Holland-Zuid. Daarbij merkt Fennema op dat de RES eigenlijk alleen wil kijken naar windmolens en zonne-energie.
Daarom constateert de liberaal dat er voor innovativiteit geen plaats lijkt te zijn. Via het amendement Regionale Energie Strategie van CDA, VVD, D66 en ChristenUnie in de raadsvergadering van 25 september vorig jaar is nog geprobeerd vanuit Hilversum te sturen. Op die manier zou wel degelijk gekeken worden naar innovatie en of onder andere geothermie een volwaardige optie zou kunnen zijn. Maar dat heeft niet mogen baten, is de conclusie nu. "Eigenlijk blijkt dit hele RES-proces simpelweg een oefening om aan te geven waar nog stukjes grond konden worden gevonden om vol te leggen met zonneparken of grote windturbines", concludeert de VVD'er. "Zonder de vraag te stellen of dat nu wel de juiste weg is. Kernenergie, geothermie, aquathermie: mag allemaal niet. Zo smoor je ieder sprankje innovativiteit natuurlijk in de kiem."
Hoewel er talloze sessies zijn geweest, participatiemomenten en invloed geprobeerd is uit te oefenen via werkgroepen, moties en amendementen, concludeert Fennema nu dat de race al gelopen was voordat het startschot klonk. De opties die de revue zijn gepasseerd, en soms nauwelijks reëel leken, heeft hij altijd als sturend ervaren. Daar moet hij nu van terugkomen. "De RES-regio en de provincie hadden ideeën en hebben zich daar niet vanaf laten brengen."

Hij vervolgt: "Zoekt en gij zult vinden is niet voor niks een gezegde. Het onvermijdelijke gevolg van deze sturende benadering is dat er nu ook in onze omgeving zoekgebieden zijn aangewezen. Locaties waar in de ogen van de opstellers plek is voor een zonnepark of grote windturbines." Dat heeft dus bijvoorbeeld geleid tot de locatie bij Hilversum-Zuid.
Wat Fennema extra wrang vindt, is dat de enorme windturbine is bedacht in de 'achtertuin' van de West-Indische buurt, de wijk die in 2017 de A27 verbreed zag worden waardoor de snelweg dichter richting de huizen is gekomen. Echter, die bewoners zijn nog altijd verstoken van een geluidsscherm. Daar voert de buurt al jaren actie voor. Nog steeds zonder het gewenste resultaat. "En dan straks ook nog zo'n windmolen", zucht Fennema.