De herinrichting van de kleine spoorbomen staat in 2022 op de kalender.
De herinrichting van de kleine spoorbomen staat in 2022 op de kalender. Archieffoto: Bastiaan Miché

Sluiting van kleine spoorbomen is een 'veiligheidsvraagstuk'

Hilversum staat open voor ideeën van bewoners. Niets is in beton gegoten, maar de onveilige kruising moet wel zo snel mogelijk dicht. Dat vindt ook de politieke meerderheid.

HILVERSUM Als een paal staat het boven water dat er nadelen kleven aan de sluiting van de kleine spoorbomen voor gemotoriseerd verkeer. Belangrijk is dat deze onveilige kruising zo snel als mogelijk dichtgaat. Dat houdt in dat het op andere plaatsen, waaronder de veelbesproken Johannes Geradtsweg, drukker wordt. Hoe dat probleem is op te lossen, gaat wethouder Arno Scheepers bespreken met de bewoners.

Omdat de VVD-bestuurder vorige week woensdag duidelijk aangaf de verkeersproblematiek met de bewoners van de Johannes Geradtsweg te adresseren, zeiden zeven van de tien politieke fracties dat het voorstel Uit te werken oplossing voor herinrichting van de kleine spoorbomen door kan naar de gemeenteraad voor besluitvorming. Of zoals ze dat zeggen in politiek jargon: het is rijp voor de raad.

De politieke discussie ging vooral over de gevolgen van de sluiting van de kleine spoorbomen voor auto's, ook wel bekend als de KL29-variant. Als deze overgang straks gesloten is, dan is de verbinding tussen oost en west verslechterd en komt het autoverkeer elders terecht. Grote kans dat het nog drukker wordt op de Johannes Geradtsweg, waar ze bang zijn het 'afvoerputje van Hilversum te worden'.

Dat gaf CDA-fractievoorzitter Olaf Streutker bijvoorbeeld aan. Naar zijn mening is het onmogelijk een besluit te nemen over de kleine spoorbomen zonder impact op de totale doorstroming te hebben. Of zoals Pierre van Rooden (SP-fractievoorzitter) het verwoordde: "We gaan nu wel degelijk een besluit nemen en ik wil niet dat we straks voor voldongen feiten worden gezet door een haastig besluit. Ik wil niet straks met het mes op de keel gedwongen moeten worden voor iets te kiezen." Daarmee doelde hij op een weg over de hei of een ontsluitingsweg over de Erfgooiersstraat.
Stel het besluit uit, was Streutkers oproep. Hij kreeg steun van de SP en de PvdA. Ook de drie insprekers deden dat verzoek nogmaals. Er is immers geen haast. Totdat de spoorwegonderdoorgang aan de Oosterengweg klaar is, kan er geen grote verkeersklus komen in Hilversum. De herinrichting van de kleine spoorbomen staat in 2022 op de kalender. Gebruik die tijd dan om de effecten van de sluiting goed in beeld te hebben voor de omliggende omgeving en eigenlijk heel Hilversum en kom ondertussen met bewoners tot goede oplossingen. Meerdere fracties benadrukten het belang van het opstellen van een mobiliteitsvisie, waar een integrale verkeersvisie in moet komen. Verkeerswethouder Annette Wolthers (D66) is hier druk mee bezig en het document, dat tijdens de discussie een beetje de status kreeg van de te verwachten Hilversumse verkeersbijbel, moet er eind dit jaar zijn.

Wachten op dat zo vurig gehoopte beleidsdocument wil Scheepers niet en daarin kreeg hij bijval van onder meer de vier coalitiepartijen (Hart voor Hilversum, D66, VVD en GroenLinks). De vraag die volgens de VVD-wethouder voorligt is of hij een ontwerp mag gaan maken voor de herinrichting van dit stukje Hilversum. Daarnaast is de voorgenomen sluiting van de kleine spoorbomen een veiligheidsvraagstuk en geen mobiliteitsissue. De overweg is gevaarlijk en moet zo snel mogelijk dicht.

Agenda-technisch

'Ik wil niet dat we straks voor voldongen feiten worden gezet'

Dat het voorstel nu toch in deze tijd van (broos) digitaal vergaderen op de agenda staat, heeft een financiële en agenda-technische reden. Bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ligt een bedrag van 2,5 miljoen euro klaar voor dit project. Om dit bedrag daadwerkelijk te ontvangen, is een besluit nodig van de politiek. Als Hilversum langer wacht dan is de VVD'er bang dat Den Haag een streep zet door dit potje. De overheid geeft nu namelijk bakken met geld uit vanwege de gevolgen van de coronacrisis en je kunt er de klok op gelijk zetten dat na de crisis de hand op de knip gaat.
Daar komt bij dat Hilversum een treinvrije periode wil hebben in 2022 om de overgang en de kruispunten te kunnen herinrichten. Zo moeten er gescheiden voetgangers- en (brom)fietspaden komen. Die aanvraag moet uiterlijk dit najaar binnen zijn bij de NS en ProRail. Gebeurt dat niet dan gaat dat met gemak een half jaar tot een jaar langer duren.

Al met al vinden zeven fracties dat de gemeenteraad een klap kan geven op dit voorstel. In de tussentijd wil Scheepers met bewoners van de Johannes Geradtsweg kijken naar oplossingen om de verwachte extra drukte te vermijden. Zo had hij het over het oprichten van een klankbordgroep en zei hij dat de ideetjes die tot nu toe gespuid zijn, zoals het verbreden van het viaduct, 'niet in beton gegoten zijn'. Twee insprekers van de Hilversumse straat uitten woensdag pittige woorden richting commissie en Scheepers. Zij zijn not amused met de politiek en gaven aan dat de actiebereidheid bij de bewoners groot is. Dat bleek een dag later al toen zij, net zoals een week eerder, een langzaamaanactie hielden op de weg en er lange files ontstonden.