Burgemeester Pieter Broertjes in een nagenoeg leeg Rosarium.
Burgemeester Pieter Broertjes in een nagenoeg leeg Rosarium. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Deze 4 mei zullen we niet snel vergeten

Een bijzondere en ook historische dodenherdenking maandagmorgen bij het Rosarium. De honderden belangstellenden die er normaal zijn, waren er nu niet.

HILVERSUM "Wie had kunnen denken dat wij 75 jaar bevrijding van Nederland, maar ook van Hilversum, op deze wijze zouden moeten vieren. Het coronavirus heeft ons zwaar op de proef gesteld, zoals u weet. En we zijn er nog lang niet."

Dat zegt burgemeester Pieter Broertjes in een bijna leeg Rosarium waar maandag een toch wel heel bijzondere dodenherdenking plaatsvindt. De honderden mensen die normaliter op 4 mei rond 20.00 uur rond het monument aan de Boomberglaan staan, zijn er maandag om 10.00 uur niet. "We hadden ons voorbereid op een mooie herdenking", spreekt Broertjes via een livestreamverbinding de Hilversumse kijkers toe. "Maar alles is anders."
En dus waren er maandagmorgen hooguit enkele buurtbewoners en een paar vertegenwoordigers van de brandweer en de gemeente. Door vroeg een krans neer te leggen, gaf Broertjes aan dat Hilversummers met inachtneming van alle richtlijnen (afstand houden), de hele dag de tijd hebben om een krans neer te leggen. "4 mei 2020 is een dag die we niet snel zullen vergeten", aldus de burgervader.
Hij geeft aan dat juist nu het zo belangrijk is om te beseffen dat vrijheid en vrede niet vanzelfsprekend zijn. "Daar moeten we hard aan werken. Dag in, dag uit. Democratie moeten we onderhouden. Zeker in deze tijd van beproeving is het van belang dat we niet alleen herdenken, maar ook herbezinnen. Gaan we wel op een goede manier om met onze wereld? Zijn we wel verstandig bezig met onze omgeving? Onze natuur?"
Broertjes wenst - zeker nu - dat mensen samen blijven werken aan een vreedzame en weerbare samenleving, waarbij ieder zich thuis voelt. "Een samenleving die niet gebukt gaat onder racisme of onder geweld of onder polarisatie. Mijn motto is altijd: als u de vrijheid van een ander niet respecteert, kunt u zelf ook niet vrij zijn. Onthoud dat."
Enkele buurtbewoners zijn er ook, al zijn zij met weinigen. Toch geven zij aan blij te zijn dat de herdenking - op deze bescheiden wijze - doorging. "Dat is heel belangrijk", aldus een stel dat verderop woont. Zij zijn toch een kijkje wezen nemen toen duidelijk werd dat het rustig zou blijven. "Maar als er meer mensen zouden zijn, waren we weer naar huis gegaan."
Ook pastoor Jules Dresmé van de Vituskerk is van de partij. Hij geeft aan dat de kerk aan de Emmastraat sinds de coronamaatregelen van half maart iedere dag open is voor mensen die even een kaarsje willen branden. Ook gaat hij langs bij parochianen om steun te bieden. "Op dit soort momenten merk je meteen hoe beperkt vrijheid is", zegt hij.
En hoewel de herdenking een bijzondere is, hoopt Broertjes dat het een eenmalige keer betreft. Ook hij ziet het ongeduld binnen de samenleving toenemen. In een filmpje van de gemeente, dat vorige week op YouTube verscheen, maakt de burgemeester de vergelijking met een voetbalwedstrijd. Daarbij is corona de tegenstander. Broertjes zegt daarin dat tot aan de rust is standgehouden en het nog altijd 0-0 staat.
Nu is het zaak om in de tweede helft zelf te scoren. Dat doelpunt is nog niet gevallen, zegt hij nu. Het handhaven wordt lastiger, de anderhalvemetersamenleving is met name in de horeca niet te doen. Maatwerk is noodzakelijk. "Alles op slot gooien, gaat niet. De wereldeconomie is aan het instorten. Mensen zijn het beu."