Een kleine delegatie kwam bijeen.
Een kleine delegatie kwam bijeen. Foto: Bastiaan Miché

Ook dodenherdenking op 4 mei op Joodse Begraafplaats

HILVERSUM Vaak komt het niet voor dat er op de Joodse Begraafplaats in Hilversum op 4 mei een dodenherdenking plaatsvindt. Maar in tijden van corona is echt alles anders.

"Het is vervelend en jammer dat door de coronamaatregelen de herdenking om 20.00 uur bij het Rosarium in het water is gevallen", vertelt voorzitter Hans Roos van de Stichting Instandhouding Joods Erfgoed Gooi & Vechtstreek (vooraan op de foto). "Daarom hielden we hier een kleine en besloten bijeenkomst."
Maandag kwam een kleine delegatie bijeen om de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Voorzitter Gerard Klein legde daarbij een krans neer. Dat laatste was best bijzonder. Zijn ouders waren in 1949 namelijk aanwezig bij de onthulling van het monument op de begraafplaats langs de Vreelandseweg.
Roos legt uit dat de meeste Joden die de oorlog overleefden naar Palestina of de Verenigde Staten zijn vertrokken. En wie in Europa bleef, had wel iets anders aan zijn hoofd dan zich bezighouden met een monument. Toch kwam vanuit de Joodse gemeenschap in Hilversum al snel het initiatief voor zo'n monument, ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. De begraafplaats, de beoogde locatie, was er immers al.
Toch was het monument zelden op 4 mei het decor van een dodenherdenking. De Joden herdenken de Sjoa (Holocaust) niet op 4 en 5 mei. Op Jom Hasjoa, de dag van de Sjoa (dinsdag 21 april), herdenkt de Joodse gemeenschap de slachtoffers van de oorlog.