Charlotte Meynen en Lian Hoogervorst zijn de ervaringsdeskundigen van NVA Hilversum.
Charlotte Meynen en Lian Hoogervorst zijn de ervaringsdeskundigen van NVA Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

Met ervaringsdeskundige in gesprek? Dat kan met het Zoom-spreekuur

Astrid Maas

HILVERSUM Het Autisme Info Centrum Hilversum gaat verder onder de naam Nederlandse Vereniging voor Autisme Hilversum en heeft nu ook een Zoom-spreekuur.

"Door de coronacrisis is er veel veranderd en we dachten dat het nu het moment was om door te gaan als NVA Hilversum", vertelt Charlotte Meynen. "Een andere verandering is dat we nu onze spreekuur houden via Zoom. We zaten sinds februari in de bibliotheek, maar door de corona kon dat spreekuur niet doorgaan." Charlotte is samen met Lian Hoogervorst en een derde vrijwilliger, die zelf autisme heeft, dé ervaringsdeskundige van NVA Hilversum. "We hebben ervaring omdat mijn zoon autisme heeft en Lian haar man. Deze periode kan invloed hebben voor mensen met autisme. Voor de één zorgt de crisis voor meer onrust, angsten en stress en voor de ander geeft het juist rust en minder prikkels, want ze willen liever geen handen schudden en graag afstand houden. Bij ons kun je terecht voor allerlei vragen. Ik had deze week een Zoom-gesprek met een vrouw over haar zoon van 25 jaar. Ze had vragen of hij misschien autisme heeft. Ook ben ik in gesprek geweest met een moeder die een kind heeft op de peuterschool. De juf had gezegd dat ze denkt dat haar zoon autisme heeft en de moeder wilde daar graag meer informatie over. Mensen willen soms ook gewoon hun verhaal kwijt. En dat kan natuurlijk ook."
Lian vertelt dat autisme op veel verschillende manieren tot uiting kan komen. "We hebben het daarom over het Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Dit spectrum is heel breed met verschillende gradaties van vijf tot een. Vijf is de ernstigste vorm. Mensen met autisme hebben communicatie- en angststoornissen, moeite om sociale contacten aan te gaan of om zich aan te passen als omstandigheden veranderen. Kinderen hebben vaak een korte spanningsboog en kunnen zich maar beperkt concentreren, zijn snel afgeleid en hebben vaak een fascinatie voor cijfers. We weten uit ervaring dat mensen graag feedback van ons willen hebben en handvatten waar ze iets mee kunnen. Het afgelopen jaar hebben we lezingen gegeven aan de Snelliuslaan bij Youké en die waren zeer succesvol. We gaan daar zeker mee door, omdat we weten dat communiceren met lotgenoten heel fijn is. Ook hebben we een jongerengroep opgezet van veertien tot twintig jaar om met elkaar in gesprek te gaan en we willen ook een groep opzetten voor mensen die een partner met autisme hebben."
Het Zoom-spreekuur is op maandag, woensdag en vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur. "Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar aic.hetgooi@gmail.com. Graag vermelden of het over een kind, jongvolwassene of volwassene gaat en welke vragen je hebt."