Nog altijd nemen automobilisten deze tijdelijke overweg. Vanaf maandag is dat een dure oversteek.
Nog altijd nemen automobilisten deze tijdelijke overweg. Vanaf maandag is dat een dure oversteek. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Tijd van waarschuwen bij overweg Mussenstraat voorbij

Velen dachten al dat het vanaf minuut één bekeuren was. Dat is niet zo, maar vanaf maandag wacht automobilisten wel degelijk een prent.

HILVERSUM De discussie over het gebruik van de tijdelijke spoorwegovergang door gemotoriseerd verkeer laaide op social media vorige week al fors op. Automobilisten sluipen er namelijk nog lustig op los om via deze verbinding aan de andere kant van de spoorlijn te komen. Dat is tot nu toe onbestraft gebleven, maar de tijd van waarschuwen is nu echt over, zo heeft de provincie Noord-Holland gemeld.

Tot komende maandag 18 mei ziet de provincie dit oversteken nog door de vingers en kunnen de bestuurders rekenen op een waarschuwingsbrief. Daarna is het echt basta en volgt een prent. Dat betekent dan een bekeuring van 99 euro aftikken voor het gebruikmaken van deze tijdelijke overweg die bedoeld is voor fietsers en voetgangers en bij calamiteiten voor nood- en hulpdiensten.

Strenger

Dat er nu strenger gehandhaafd gaat worden, heeft alles te maken de bereikbaarheid voor de politie, brandweer en ambulance. "Het Tergooi-ziekenhuis ligt net over het spoor aan de zuidzijde, en de brandweerkazerne ligt eveneens dicht bij het spoor, maar dan aan de noordzijde", geeft bereikbaarheidscoördinator Barbara Brus aan. "De tijdelijke overweg is cruciaal voor hulpdiensten om op tijd bij een calamiteit te kunnen zijn en is dus primair bedoeld om de veiligheid van Hilversummers tijdens de bouw te kunnen garanderen", luidt haar vervolg.

Waarschuwingsbrieven

Het gemotoriseerde verkeer wordt met camera's vastgelegd. Dat heeft in de tussentijd al tot de nodige waarschuwingsbrieven geleid bij de diverse overtreders. Dat er te pas en te onpas gebruik wordt gemaakt van deze tijdelijke overgang werd vorige week al duidelijk op social media. Diverse Hilversummers klaagden over de auto's die nog steeds gebruikmaken van de tijdelijke overgang en kaartten daarmee ook de onveilige situatie aan.

'Tijdelijke overweg is cruciaal voor hulpdiensten'

Eind 2019 is de eerste aanzet gemaakt voor de tijdelijke overweg op de Mussenstraat. Begin 2020 heeft HOV 't Gooi de klus afgemaakt. Deze verbinding is aangelegd omdat er vanaf maandag 30 maart druk gewerkt wordt aan de spoorwegonderdoorgang op de Oosterengweg. Een klus die anderhalf jaar gaat duren, althans de buizen voor het gemotoriseerd verkeer. De laag voor fietsers laat langer op zich wachten.

De tijdelijke overweg is aangelegd zodat fietsers en voetgangers vrij kunnen bewegen tussen de wijken Liebergen en het Riebeeckkwartier. Blijkbaar menen nog de nodige automobilisten dat zij toch even snel hier over kunnen steken. "De Mussenstraat en de straten rondom de Riebeeckvijver hebben een heel ander profiel dan de Oosterengweg. Ze zijn veel smaller en niet ingericht op een grote stroom auto's. Bovendien liggen er twee basisscholen in de buurt. Dat willen we niet mengen met zoek- en sluipverkeer", aldus Brus.