De benoeming in de Radiokamer.
De benoeming in de Radiokamer. Foto: gemeente Hilversum

Nieuwe GroenLinks-wethouder: 'Ik ga heel hard aan de slag'

HILVERSUM Vlak voordat de raadsvergadering weer verder ging, was goed te horen wat de nieuwe wethouder zei. "Ik ga heel hard aan de slag", aldus Bart Heller, die nu officieel de opvolger is van Jan Kastje. Er is ook veel werk te doen in zijn portefeuille met Wonen, Klimaat en Energie en Natuur en Groen.

Voor de tweede keer in drie weken tijd beëdigde burgemeester Pieter Broertjes een wethouder. Na D66'er Gerard Kuipers op donderdag 16 april was het vorige week donderdag de beurt aan Bart Heller van GroenLinks. Ditmaal gebeurde de kleine ceremonie niet in de raadzaal, maar in de Radiokamer, waar de burgemeester de digitale raadsvergadering voorzat. Kort, krachtig en opnieuw zonder handen schudden verliep het officiële gedeelte donderdagavond in het raadhuis.

Dat was eigenlijk exact ook hoe het voortraject is verlopen. Dat komt mede doordat Heller geen onbekende is voor politiek Hilversum. In 1998 trad hij als 27-jarige al aan als wethouder van Hilversum. Die eerste collegerit duurde tot 2001, een periode waarin de raadzaal met recht een politieke arena genoemd mag worden. In de digitale kennismaking via Zoom met diverse raadsleden in april liet hij weten dat onderlinge verhoudingen tussen raadsleden toen zo slecht waren dat een aantal juridische zaken had aangespannen tegen hun politieke collega's.
De huidige raad heeft veel vertrouwen in Heller als nieuwe bestuurder van het dorp. Donderdag reed de bode weer langs alle 37 adressen van de raadsleden om de stembriefjes op te halen. Digitaal stemmen of fysiek stemmen in de raadzaal is in deze coronatijden niet mogelijk. Een overgrote meerderheid is voor zijn aantreden. De cijfers zijn 33 voor, twee blanco, één stem voor GroenLinks-raadslid Frank Kool en één voor Ria de Jong van Hart voor Hilversum.

Zijn benoeming was ook een formaliteit geworden nadat de raadsleden tijdens de Zoom-sessie van woensdag niet of nauwelijks iets hadden op of aan te merken op de benoeming van de GroenLinkser. Alleen de SP gaf aan dat zij een nee tegen Heller overwegen. Dat had niets te maken met zijn staat van dienst, maar alles met het principe van de socialisten. Zij vinden een college met zes wethouders - ze traden in juni 2018 aan met zeven - te veel, al is een politiek links geluid binnen dit college wel een welkome aanvulling, was de boodschap van SP-fractieleider Pierre van Rooden. Zijn collega van GroenLinks, Marleen Remmers, sprak woensdagavond de hoop uit dat de SP het linkse geluid zou prevaleren boven het principe bij hun stemming.

Ervaring heeft de inmiddels 49-jarige Hilversummer zat. Naast zijn eerdere run als wethouder in Hilversum heeft hij ook zijn sporen verdiend als Provinciaal Statenlid en gedeputeerde van Noord-Holland (2008-2011). Tevens heeft hij gewerkt bij de gemeente Driebergen-Rijsenburg en de gemeente Westland. Tot de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 is Heller - als het aan hem ligt - sowieso wethouder in Hilversum. Er is echter wel degelijk de ambitie om daarna verder te gaan, stelde Heller al eerder. "Maar dat ligt aan de kiezer."