Al bij de ingang worden de bezoekers geconfronteerd met de maatregelen.
Al bij de ingang worden de bezoekers geconfronteerd met de maatregelen. Foto: Bastiaan Miché

Bibliotheek weer open: heel fijn maar toch ook wennen

HILVERSUM Bij de ingang van het terrein staat een groene bak waar mensen hun boeken weer kunnen inleveren. En wie toch naar binnenkomt, treft een waslijst aan regels. Maar in ieder geval is de Hilversumse bibliotheek weer open.

Het gebruik van een mandje is verplicht, er mogen maximaal twintig bezoekers tegelijk binnen zijn, alleen bibliotheekleden mogen naar binnen en volg waar aangegeven de looprichting. Zomaar wat regels waar de bezoekers van de bibliotheek zich aan moeten houden. De belangrijkste regels zijn echter dat mensen alleen boeken kunnen lenen en de volwassenenafdeling (van 10.00 tot 12.00) en kinderafdeling (van 14.00 tot 16.00 uur) apart van elkaar open zijn. En dus komt een meisje dat op maandagmorgen rond 11.00 uur samen met haar moeder naar binnen wil het gebouw niet in.
Het is voor iedereen even wennen, zegt ook directeur Els Brons van de bibliotheek. Op dat moment zijn er wel mensen in het gebouw, maar druk is het niet. Opvallend zijn ook de wit-rode linten door het pand. Zo wordt duidelijk dat het leescafé dicht is, net als de toiletten overigens, en mensen dus niet even met een kopje koffie erbij de krant kunnen lezen. Uiteraard zijn ook de deuren van het theater op slot.
Vorige week woensdag werd bekend dat bibliotheken weer open mogen. Dat was wel een verrassing, erkent Brons. Zij was zelf uitgegaan van 1 juni of zelfs juli. En vervolgens, een dag na de persconferentie van minister-president Mark Rutte, was het een hele puzzel om aan alle voorwaarden te voldoen, erkent de directeur. Zo was onduidelijk in de protocollen de leeftijd van de kinderen: dan was het weer basisschoollleeftijd, dan weer tot en met 16 jaar. "Dat zijn dan toch van die dingen waarbij je jezelf afvraagt hoe het nu zit. In het begin van de maatregelen was het duidelijk: alles gaat dicht en mensen moeten thuisblijven. Nu is het veel minder eenduidig en gaan mensen dingen interpreteren."
Maar Brons heeft al veel enthousiaste reacties ontvangen nu de bibliotheek weer open is. Overigens konden leden in de afgelopen weken wel een zogenaamde verrassingstas bestellen. Online gaven zij dan aan wat voor soort boeken zij wilden lenen, waarna medewerkers zo'n tas samenstelden. Leden konden deze tas met tijdslot dan op het parkeerterrein ophalen. Er zijn meer dan duizend van deze tasjes uitgedeeld. En de tijdschriften, die in de weken van coronasluiting wel gewoon in de bus lagen, gingen naar Versa Welzijn en vervolgens naar enkele gezinnen.