De gemeente moet ondernemers zo goed mogelijk helpen bij de anderhalvemetersamenleving.
De gemeente moet ondernemers zo goed mogelijk helpen bij de anderhalvemetersamenleving. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Hilversum gaat corona-effecten in kaart brengen

Om grip te houden op onder meer het huishoudboekje is het van belang alles goed in beeld te krijgen. Dat gaat nu ook gebeuren, nu de raad een motie heeft aangenomen.

HILVERSUM In deze tijden van corona is het snel beslissen en handelen. Er zijn nu vele (financiële) regelingen om zo veel mogelijk doelgroepen, die in nood zijn, te helpen. Om straks niet met een lege Hilversumse schatkist te zitten, is het overzicht krijgen belangrijk. Daar heeft de gemeenteraad donderdagavond een motie voor aangenomen.

Jacqueline Kalk, raadslid van de PvdA, was de indiener van de motie Scenario's steunpakket corona. Het idee achter deze paraplumotie, zoals de sociaaldemocrate het omschreef, is dat Hilversum inzicht krijgt in de structurele gevolgen van de coronacrisis voor ondernemers, instellingen en inwoners. De gevolgen moeten voor hen zo beperkt mogelijk blijven. Dat houdt waarschijnlijk in dat een lokaal steunpakket wenselijk en noodzakelijk is, naast de al getroffen landelijke maatregelen.

De coronacrisis heeft ook gevolgen voor het huishoudboekje van de gemeente. Hilversum moet dan ook bereid zijn om naast de al lopende ombuigingsopgave keuzes te maken om de gemeentelijke financiën op orde te houden en tegelijkertijd een dergelijk financieel steunpakket mogelijk te maken. Kort na de zomer moeten de scenario's op de raadstafel liggen, zodat er nog tijd genoeg is om alles te betrekken bij de begroting die standaard begin november op de politieke agenda staat.

De PvdA kwam met deze motie omdat de oppositiepartij diverse andere moties voorbij zag komen, waaronder twee VVD-moties die oproepen om een bepaalde sector de (financiële) hand te bieden. "Niemand kan nu de financiële gevolgen overzien van deze crisis", zei Kalk. "We moeten niet in de valkuil stappen om alleen met moties te komen en leuke plannen te maken voor inwoners of een deel van onze achterban. We moeten over onze eigen schaduw heen kunnen stappen."

Dat leidde bij VVD-raadslid Haitske van de Linde tot het gevoel dat zij van achterbanpolitiek werd beticht met de moties van haar partij. Daarin riep zij het college van burgemeester en wethouders op om met alle stakeholders uit Hilversum de anderhalvemetersamenleving zo goed mogelijk in te richten. "Ik heb gezegd dat het verleidelijk kan zijn om achterbanpolitiek te gaan bedrijven. Ik hoop dat we dat niet gaan doen", was Kalks weerwoord.

"Ik denk het goed is de effecten in kaart te brengen van de gemeente maar ook andere velden", sprak wethouder Karin Walters van Financiën. "Wij zijn het CPB niet. Dus verwacht geen doorrekeningen. Dat worden van onze kant inschattingen en verhalen die wij ophalen. Zo krijgen we wel een beeld van wat er nodig is." Dat leidde er allemaal toe dat de motie unaniem werd aangenomen.

'Wij zijn het CPB niet. Verwacht geen doorrekeningen'

De meeste aandacht ging donderdag uit naar de twee VVD-moties: Samen coronaproof en Denken in oplossingen, die na publicaties in de pers behoorlijk waren aangepast. Beide voorstellen konden overigens na zo'n anderhalf uur - soms onnavolgbaar - dimdammen rekenen op een ruime meerderheid van de gemeenteraad. "Onze moties moeten gezien worden vanuit urgentie. Er is een acuut probleem en dat agenderen we op twee manieren. Ondernemers hebben hulp nodig bij het meters maken. Dat is niet in geld uit te drukken, wel in organisatiekracht", leidde VVD-fractievoorzitter de voorstellen in.

Mobiele bars

Dat betekent dat er een anderhalvemetertaskforce komt in Hilversum. Deze club gaat in overleg met ondernemers en organisaties om met hen te zoeken naar mogelijkheden om anderhalvemeterproof open te kunnen gaan. Hierbij zijn als oplossingsrichtingen meegegeven: tijdelijke ontheffingen voor grotere terrassen, nieuwe terraslocaties aanwijzen, het aanbrengen van luifels, uitgifteluiken, tenten, schermen, looproutes, mobiele bars.
Vooral de motie, waar Van de Linde de geestelijk moeder van is, deed veel stof opwaaien. Deze is vooral bedoeld om de hele Hilversumse economie te helpen. Daarbij is een rol voor het Stadsfonds bedacht en wordt er door de VVD zelfs gesproken over een solidariteitsheffing, inmiddels ook wel bekend als de biertaks of het Kwartje van Vogel. In de motie staat dit omschreven als een denkrichting en dat was voor veel partijen net genoeg om voor te stemmen. CDA en PvdA-fractievoorzitter Femke van Drooge zien hier niets in en vinden vooral dat het de burger op kosten jaagt. Daar is in hun ogen niets solidairs aan.

Wie donderdag goed luisterde, hoorde wethouder Gerard Kuipers (D66) van Economie en Cultuur zeggen dat hij al met het hele veld in gesprek is en samen met hen en andere betrokken partijen tot op maat gemaakte oplossingen komt. Hij roemde de betrokkenheid van de raad en zei verder dat de gemeente op sommige gebieden een aanjagende rol heeft. Echter, de beslissingsbevoegdheid over de biertaks bijvoorbeeld ligt bij de horeca.