Klaas Leunge: 'Het is nagenoeg mijn achtertuin.'
Klaas Leunge: 'Het is nagenoeg mijn achtertuin.' Foto: Bastiaan Miché

'Nu is het echt een golfbaan geworden'

HILVERSUM De bunkerranden van de verschillende golfbanen van Golfclub 't Jagerspaadje zijn toch wel heel zanderig. Kunnen we daar niets aan doen? Die vraag stelde Klaas Leunge, nu zo'n vijf jaar lid van de vereniging, aan het bestuur. Het antwoord: "Maak maar een plan."

En nu, drie maanden later, ligt het zes hectare grote terrein aan de Beresteinseweg er prachtig bij. Vanwege de coronamaatregelen is er bovendien twee maanden lang geen bal geslagen en dus werden Leunge en zijn vrijwillige medewerkers van de zogenaamde baancommissie totaal niet gehinderd door spelende leden. "En de oproep van Mark Rutte was om zo veel mogelijk thuis te blijven", vertelt de Kortenhoever. "Nou, ik woon hier precies vier kilometer vandaan. Het is nagenoeg mijn achtertuin. (lachend, red.) Ik ben al die weken thuis geweest."
De negen banen op het terrein tellen bij elkaar opgeteld twaalf bunkers. Over het algemeen was het terrein toch wel een vlak geheel. Er waren hooguit wat bulten gerealiseerd. "Maar nu is het echt een golfbaan geworden", jubelt Leunge. "Normaal is het uitgesloten om dit te maken. Dan veroorzaak je hinder en was het heel lastig geworden. Maar van de zes of zeven weken die corona ons heeft geboden, hebben we optimaal gebruikgemaakt."
Toch wel trots is de Kortenhoever, die normaliter op het terrein drie uur in de week het gras maait waar de machine niet bij kan, op het werk dat hij als aanjager en nog tien tot twaalf andere leden hebben verricht. Maar het hoogtepunt is toch wel de zogenaamde potbunker achter op het terrein. Zo'n bunker - in de vorm van een pot - komt eigenlijk zelden in Nederland voor, zegt Leunge. Deze potbunker - met een mooie rechte wand en prachtig zand als ondergrond - zou de 25ste in het land zijn. Nu oogt deze rand vanwege al het zand nog zwart. Echter, over een paar weken kleurt de bunker dus groen. "Ja, dan heb ik echt iets te maaien", lacht Leunge.