Vader René Graafsma (rechts) en onderzoeksleider Joey Roelofs (midden) hadden regelmatig contact met politie en OM.
Vader René Graafsma (rechts) en onderzoeksleider Joey Roelofs (midden) hadden regelmatig contact met politie en OM. Archieffoto: Bastiaan Miché

Onderzoek dood Dascha niet heropend

Het onderzoek naar de tragische dood van Dascha Graafsma in 2015 wordt niet heropend. Er is geen sprake van een misdrijf, aldus het Openbaar Ministerie.

HILVERSUM "Een forensische second opinion en reflectiebijeenkomst vol aannames resulteert wederom in een niet-bewezen of beargumenteerde conclusie." Dat is de reactie van Team Dascha Onderzoek op het bericht dat de forensische 'second opinion' in het onderzoek naar de dood van Dascha Graafsma de eerdere conclusies in het onderzoek heeft bevestigd.

In de vroege ochtend van 28 november 2015 werd de toen 16-jarige Dascha Graafsma na een stapavond in Hilversum aangereden door een trein op het spoor tussen Hollandsche Rading en Hilversum. Zij overleed direct.
Al snel berichtte de politie dat het ging om zelfdoding. Dat leidde tot de nodige ophef en aandacht in de media. Vermoed werd dat Graafsma ongewild onder invloed was van drugs. Uit forensisch toxicologisch onderzoek door het NFI bleek dat daar geen sprake van was. Ook waren er geen aanwijzingen dat er anderen betrokken waren bij de dood van Dascha en er sprake was van een misdrijf.
Na het sluiten van het onderzoek hebben de nabestaanden, daarin bijgestaan door het particuliere onderzoeksbureau Team Dascha Onderzoek (TDO), regelmatig de politie en het Openbaar Ministerie (OM) benaderd met vragen en bevindingen. Ook zijn in onlinepublicaties eigen onderzoeksresultaten gepubliceerd. Daarin is gewezen op tekortkomingen in het politieonderzoek en op vermeende verdachte situaties waarnaar meer onderzoek nodig zou zijn.
Om een antwoord te kunnen geven op de vragen die de nabestaanden nog altijd hadden over de doodsoorzaak, heeft het OM toegezegd de genoemde forensische second opinion en de daaropvolgende onderzoeksreflectie uit te zullen (laten) voeren. Dit heeft de afgelopen periode plaatsgevonden. De second opinion hield in dat forensische experts van een andere politie-eenheid het eerder verrichte onderzoek kritisch bekeken hebben en gesprekken hebben gevoerd met de diverse betrokkenen.

De reflectiekamer is door het OM ingesteld om tunnelvisie te voorkomen. In deze kamer zaten ervaren officieren uit andere arrondissementen en een advocaat-generaal die niet eerder bij de zaak betrokken waren. De conclusie van zowel de forensisch experts als de leden van de reflectiekamer is dat er voldoende onderzoek gedaan is en er terecht is geconcludeerd dat er geen sprake was van aanwijzingen voor een misdrijf. In een toelichting meldt het OM het meer dan begrijpelijk te vinden dat nabestaanden willen weten wat er is gebeurd. Echter: "De inzet van opsporingsmiddelen is wettelijk ook alleen toegestaan wanneer er sprake is van een strafrechtelijke verdenking. In deze tragische zaak is dat na het gedane onderzoek niet meer het geval."
Onderzoeksleider Joey Roelofs van TDO reageert teleurgesteld op het bericht. "Gefrustreerd en teleurgesteld eindigt vandaag de zoektocht naar de zeer terechte openstaande vragen van de nabestaanden. Team Dascha Onderzoek heeft alles wat in haar macht lag gedaan om de onderste steen boven te krijgen. Op de belangrijkste vraag: wat is er gebeurt met Dascha na het verlaten van het horeca-etablissement Let’s Get Down te Hilversum? is vandaag een onbevredigend antwoord gekomen. Het antwoord luidt als volgt: we weten het niet."