Wethouder Karin Walters van Financiën.
Wethouder Karin Walters van Financiën. Foto: Bastiaan Miché

Financiële basis op orde houden

Vervolg van de voorpagina

Het credo van de Kadernota 2020 is om de financiële basis op orde te houden. Hilversum kampt al met een tekort van 7,3 miljoen euro, met name door tekorten in het sociaal domein. Wat de gevolgen zijn van de coronacrisis voor het gemeentelijke huishoudboekje is nog niet duidelijk. Vorige week heeft de raad besloten de effecten hiervan direct na de zomer in kaart te hebben (zie pagina 11). Daarnaast heeft het college zelf al een Reserve Coronacrisis bedacht.

Het is financieel balanceren op een dun koord, want naast een structureel tekort wil de gemeente investeren in onder meer MRA-personeel, omdat die ontwikkeling juist heel veel meer gaat brengen. Dat betekent aan de ene kant bezuinigen op bijvoorbeeld het sociaal domein, sport, minima, cultuur, duurzaamheid en economie. Het verhogen van de woonlasten is dan ook onvermijdelijk. Dit moet op jaarbasis één miljoen euro opleveren. De op de voorpagina genoemde MRA-banen kosten 1,3 miljoen euro per jaar en daar komt nog eens 8 ton bij voor tijdelijke externe capaciteit om de ontwikkeling van Hilversum-Noord te begeleiden.
In deze kadernota geven we aan hoe we de begroting weer structureel gezond maken en hoe wij geplande stedelijke projecten een goede professionele basis kunnen geven", licht wethouder Karin Walters van Financiën toe. "Essentieel in een tijd waar naast de effecten van het coronavirus de opgaven onverminderd groot zijn. Zorgen voor vandaag is hier de inzet. Denk aan de problemen op de woningmarkt, het transformeren van het sociaal domein richting preventie, het verduurzamen van energie, het vormgeven aan en anticiperen op een digitale wereld, het in stand houden van werkgelegenheid in de regio en het tegengaan van ondermijnende criminaliteit."