Annette Wolthers tijdens de digitale commissievergadering woensdagavond.
Annette Wolthers tijdens de digitale commissievergadering woensdagavond. Foto: Gemeente Hilversum

Improviseren met steun ondernemers

Wethouder Wolthers is dik tevreden over de Tozo-regeling voor ondernemers. Maar vanuit die kringen klinkt kritiek. GroenLinks en SP houden de boel scherp.

HILVERSUM Het is crisis en dat betekent soms improviseren en roeien met de riemen die je hebt, reageert wethouder Annette Wolthers van Werk en Inkomen op kritische vragen van GroenLinks en SP over de zogenaamde Tozo-regeling voor ondernemers. Desondanks is zij 'ongelooflijk tevreden' over de verrichte inspanningen en niet van plan iets te veranderen.

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is een van de maatregelen van het kabinet om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De regeling is voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers. Het voorziet in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud als het inkomen door de coronacrisis tot onder het sociaal minimum daalt.

Enige tijd terug al gaf Wolthers tegenover deze krant aan trots te zijn over de wijze hoe de Gooise gemeenten gezamenlijk dit probleem oppakken. Desondanks klaagde de Nederlandse Beroepsvereniging van Film- en Tv-makers (NBF) dat de gemeente Hilversum in vergelijking met andere gemeenten achterloopt bij de uitbetaling van de Tozo-regeling. "Dat zou komen doordat Hilversum van de zzp’ers vraagt om per maand een inschatting of opgave van de inkomsten te maken en de uitbetaling van de Tozo-uitkering daarvan laat afhangen", aldus GroenLinks in de vragen aan de wethouder. Die partij wil daarom weten of het verhaal klopt en zo ja, hoe dit kan.

Kosten stapelen zich op

De SP is eveneens in de pen geklommen vanwege het bericht van de NBF. Daarnaast zouden ondernemers hebben aangegeven dat zij na een voorschot van 1.000 euro in april niets meer hebben ontvangen. "Ondernemers zijn de Hilversumse bureaucratie zat", stellen de socialisten, waarbij zij benadrukken dat het in andere regio's veel soepeler verloopt. "De vaste kosten stapelen zich op en de huur van april, mei en juni komt eraan. Volgens de ondernemers heeft Hilversum nog geen enkele ondernemer uitbetaald, behalve het voorschot van 1.000 euro." Tot slot uit de SP zorgen over de schijnbaar slechte bereikbaarheid van de gemeente in deze kwestie.

8.000 aanvragen

SP: 'Ondernemers zijn de Hilversumse bureaucratie zat'

Wolthers geeft toe dat er voor iedereen - dus ook voor de ondernemers - een moeilijke situatie is ontstaan, maar stelt daarbij ook dat de ene regio niet de andere is. Zo heeft de Regio Gooi en Vechtstreek inmiddels 8.000 Tozo-aanvragen ontvangen. In Almere, om maar een voorbeeld te noemen, zijn dat er 'slechts' 1.800. "Iedereen die recht heeft op een voorschot, heeft ook een voorschot gekregen." In het zogenaamde corona-overzicht staat dat 1.357 aanvragers geen recht hebben op een Tozo-uitkering om verschillende redenen. Bijvoorbeeld doordat meerdere aanvragen op één adres zijn gedaan.

Wolthers vindt de kritiek van de NBF niet terecht en wijst erop dat ze administratief 'zo licht mogelijk als wettelijk is toegestaan' te werk gaat, juist om bureaucratie te voorkomen. Ze verwacht dat betalingen voor maart en april medio mei gedaan zijn. En voor mei is de betaling begin juni.

Een uitgebreider artikel op Gooi en Eembode Extra