Laura Huijgen en Lydia Baloe moeten al afscheid nemen van Gooiland.
Laura Huijgen en Lydia Baloe moeten al afscheid nemen van Gooiland. Foto: Thomas Fasting

Coronacrisis raakt Gooiland hard, verder met kleiner team

2020 had het mooiste jaar uit de recente historie van Gooiland moeten worden. Toen kwam het virus. Voor het cultuurlandschap dreigt een kaalslag.

HILVERSUM Philip Lamers neemt het stokje weer over bij Gooiland. Het Hilversumse bedrijf moet noodgedwongen verder met een kleiner team. De evenementen- en horecabranche is zwaar getroffen door COVID-19 en de maatregelen die genomen zijn.

Dat betekent dat algemeen directeur Lydia Baloe en commercieel manager Laura Huijgen vertrekken bij Gooiland en dat Lamers terugkeert. Vorig jaar deed laatstgenoemde een stap terug. Hij richtte zich op een nieuw bedrijf. Lydia Baloe kwam als algemeen directeur om de nieuwe koers uit te zetten, een professionaliseringsslag te maken en de interne organisatie neer te zetten. Volgens Gooiland zijn hierin goede stappen gezet. Tot afgelopen februari zag alles er ook goed uit. Daarbij verwijst het bedrijf naar de cijfers.

Impact is groot

"De impact van COVID-19 is echter groot: veel evenementen worden naar het najaar of naar 2021 verplaatst. Deze maand is Lamers teruggekomen om het team te versterken in deze ongekende tijd", meldt Gooiland nu. Verder met een kleiner team is nu het motto. "Het jaar 2020 zou het succesvolste jaar zijn voor Gooiland, zowel voor de evenementenlocatie als voor het hotel. De snelheid waarmee dit virus daar een streep doorheen zet, heeft niemand zien aankomen", reageert Baloe. "Ik had de klus graag afgemaakt, maar heb er alle vertrouwen in dat het gedreven en gepassioneerde team van Gooiland hier doorheen komt.”

Goede basis

Huijgen kwam vorig jaar binnen als commercieel manager bij Gooiland. Zij heeft gewerkt aan de positionering en herstructurering van de commerciële afdeling van het bedrijf. Samen met haar team heeft ze de marketing- en salesstrategie opgezet en uitgevoerd. Net als Baloe vindt ze het jammer dat daar zo snel een einde aan komt.
Lamers zegt dat hij in een goed georganiseerd bedrijf terechtkomt. In zijn ogen zijn er in de afgelopen twaalf maanden veel slagen gemaakt. "Gooiland is gegroeid en heeft een goede basis om mee verder te gaan. Met het hybride out of the box-evenement kunnen we boekingen aannemen voor de toekomst en gemakkelijk op- en afschalen, afhankelijk van de coronamaatregelen van de overheid", aldus de ondernemer.

2020 zou het succesvolste jaar worden voor Gooiland

Wethouders slaan alarm

Cultuurwethouder Gerard Kuipers ondertekende namens Hilversum een brief van gedeputeerde Zita Pels en alle Noord-Hollandse gemeenten aan minister Van Engelshoven met een klemmend beroep om musea, theaters en podia te redden.
Ze vrezen een ware kaalslag in het culturele landschap. "Wij beseffen dat er sprake is van een grote maatschappelijke en financiële opgave, waarbij harde keuzes niet uitgesloten zijn. Echter, met het huidige maatregelpakket zal op de zeer korte termijn een groot deel van onze instellingen al in gevaar komen."