De drukte in het centrum loopt soms (naar coronamaatstaven) tegen het maximum aan.
De drukte in het centrum loopt soms (naar coronamaatstaven) tegen het maximum aan. © Foto Miché / Bastiaan Miché

Spelregels voor winkelen centrum

HILVERSUM Verantwoord en veilig kunnen winkelen in de anderhalvemetersamenleving. Dat houdt de Hilversumse ondernemers bezig. Omdat het steeds drukker wordt in het centrum is daar de roep om maatregelen te nemen om deze drukte op te vangen.

Afgelopen donderdag maakte de gemeente in het wekelijkse corona-overzicht bekend dat het vooral zaterdag behoorlijk druk was in het dorp. Op sommige plekken zat het zelfs tegen de maximale capaciteit aan. "Het is belangrijk de openbare ruimte zo vrij mogelijk te maken en te houden", aldus de gemeente. Nu de maatregelen versoepeld zijn door de regering en mensen toch meer naar buiten gaan, meldt Stichting Centrum Hilversum aan de ondernemers dat het belangrijk is de drukte zo goed mogelijk op te vangen. Want de ondernemers zien inderdaad meer mensen en met mooier weer en meer vrije dagen op komst zijn de voorspellingen voor meer winkelend publiek gunstig. "Het is zonde als we de verdiende versoepeling zelf in gevaar brengen. Daar hebben we een verantwoordelijkheid in", aldus centrummanager Kjeld Vosjan.

Een bewustzijnscampagne moet bezoekers wijzen op een aantal spelregels. Het idee is ook om met gastdames en -heren te gaan werken die de regels uitleggen. Wat ook op tafel ligt, is een scheiding van loopstromen, aanpassing van de terrassen als de horeca vanaf 1 juni weer open mag en de partijen kijken naar de mogelijkheden voor toiletvoorzieningen.